Na hlavný obsah

Slovensko si pohoršilo v rebríčku slobody tlače, na čele je Nórsko

Trend sa vo svete zhoršil.

Slovensko si pohoršilo v rebríčku slobody tlače, na čele je Nórsko
Sloboda tlače. Foto: TASR/AP

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v utorok (20. 4.) vo svojom výročnom rebríčku slobody tlače varovala, že žurnalistika je úplne alebo čiastočne blokovaná v takmer troch štvrtinách zo 180 krajín, ktoré tento index pokrýva. Informovala o tom agentúra AFP.

Slovenskej republike patrí v aktuálnom vydaní indexu slobody tlače 35. miesto, čo je pokles o dve miesta oproti vlaňajšku. RSF si všimli najmä proces s obžalovanými z vraždy novinára Jána Kuciaka a oslobodenie podnikateľa Mariana Kočnera spod obžaloby. Rozhodnutie nie je právoplatné, v kauze bude ešte rozhodovať Najvyšší súd SR.

Podľa tohtoročného globálneho indexu novinárskej profesii „úplne alebo vážne bránilo“ 73 krajín, zatiaľ čo v 59 ďalších štátoch ju „obmedzovali“. Reportéri bez hraníc upozornili, že mnoho vlád využilo pandémiu na potlačenie slobody tlače.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Na čele rebríčka je Nórsko, nasleduje Fínsko, Švédsko a Dánsko a Kostarika. Na opačnom konci sa umiestnili Eritrea, Severná Kórea, Turkménsko, Čína a Džibutsko. Najpriaznivejším kontinentom pre novinárov je aj naďalej Európa, hoci aj tu si RSF všimli nárast násilia voči novinárom.

Novinárska organizácia RSF poukázala na klesajúcu dôveru v médiá, podnecovanú politickou polarizáciou a dezinformáciami na internete. „Žurnalistika je najlepšou vakcínou proti dezinformáciám,“ povedal generálny tajomník RSF Christophe Deloire. „Bohužiaľ, jej produkciu a distribúciu príliš často blokujú politické, ekonomické, technologické a niekedy dokonca i kultúrne faktory,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko