Na hlavný obsah

Slovensko trápi silný vietor, hasiči mali cez noc 26 výjazdov

Najčastejšie zasahovali v Bratislavskom kraji.

Slovensko trápi silný vietor, hasiči mali cez noc 26 výjazdov
Na ilustračnej snímke skala, ktorá spadla a zablokovala cestu smerom do Vrátnej doliny začiatkom apríla 2021. Foto: TASR

Hasiči mali v noci do utorkového (13. 4.) rána celkovo 26 výjazdov, zasahovať museli v súvislosti so silným vetrom, ktorý trápil celé Slovensko. Najviac výjazdov uskutočnili v Bratislavskom kraji, kde boli k odstraňovaniu následkov vetra privolaní dvadsaťkrát. Informoval o tom Hasičský a záchranný zbor na sociálnej sieti.

Najčastejšie museli odstraňovať popadané stromy z cestných komunikácií, elektrických vedení a zo zaparkovaných vozidiel. „V niekoľkých prípadoch zasahovali pri strhnutých strechách z budov,“ uviedli hasiči.

Takmer na celom území Slovenskej republiky platí naďalej výstraha 1. stupňa pred silným vetrom, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický úrad (SHMÚ). Najväčšie riziko je na západnom Slovensku a na juhu východného Slovenska. Hasičský a záchranný zbor preto očakáva nárast počtu výjazdov.

SHMÚ ešte v pondelok (12. 4.) informoval, že studený vzduch po prechode studeného frontu doslova „vpadol“ na juhozápad krajiny, keď sa v priebehu niekoľkých hodín ochladilo z približných 20 °C na 1-3 °C. Nárazy vetra počas pondelka podľa ústavu presahovali 70 km/h (s maximom 90 km/h).

Pre občanov hasiči pripravili v tejto súvislosti niekoľko odporúčaní. Ľuďom radia, aby neparkovali vozidlá na rizikových miestach, čiže pod stromami, elektrickými stĺpmi, stožiarmi či bilbordmi. V čase silnejúceho vetra odporúčajú vykonať doma preventívne opatrenia, ako pozatvárať a zaistiť okná a dvere a na balkónoch či záhradách upevniť predmety, ktoré by pod vplyvom vetra mohli spadnúť, prípadne vzlietnuť a ohroziť okolie. Odporúčajú tiež zdržiavať sa v bezpečných objektoch, obmedziť šoférovanie a prechádzky v lese a vyhýbať sa skrýšam pod stromami či nestabilným prístreškom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko