Na hlavný obsah

Slovensko vyhostí troch zástupcov ruskej diplomatickej misie

Heger opäť vyjadril solidaritu Českej republike.

Slovensko vyhostí troch zástupcov ruskej diplomatickej misie
Na snímke zľava premiér SR Eduard Heger, minister obrany Jaroslav Naď (obaja OĽANO) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS).

Traja zástupcovia diplomatickej misie Ruskej federácie musia ukončiť svoje pôsobenie a opustiť územie Slovenskej republiky do siedmich dní. Oznámil to vo štvrtok (22. 4.) predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) s tým, že k rozhodnutiu sa dospelo po dôkladnom vyhodnotení informácií slovenských spravodajských služieb, ktoré úzko spolupracujú s partnerskými spravodajskými službami spojeneckých krajín.

„Slovenská republika zároveň potvrdzuje svoj záujem o budovanie vzťahov s Ruskou federáciou, ktoré budú založené na vzájomnom rešpekte,“ povedal Heger. Zároveň v súvislosti s aktuálnymi udalosťami u našich západných susedov opätovne vyjadril solidaritu Českej republike.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) očakáva reakciu ruskej strany, ktorá ale bude „adekvátna“. „Osobne si želám, aby sme mali partnerské vzťahy, ale k tomu, aby sme ich mali, musia prispieť príslušníci ruskej diplomatickej misie pôsobiaci na Slovensku,“ zdôraznil.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) potvrdil, že v prípade týchto troch vyhostených bola ich aktivita ďaleko nad rámec toho, čo sú zaužívané pravidlá v medzinárodnej diplomacii. „Každé takéto rozhodnutie, ktoré je citlivé, vychádza z informácií, ktorými disponujeme. Môžem potvrdiť, že vo všetkých prípadoch ide o jasné informácie, ktoré pochádzajú od našich, ale aj od partnerských spravodajských služieb,“ doplnil.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú agentúru Interfax informovala, že Rusko v odpovedi na krok Slovenska vyhostí troch slovenských diplomatov. Ruské ministerstvo zahraničných vecí túto informáciu nepotvrdilo, avizovalo ale, že „odpoveď na seba nenechá dlho čakať.“ Uviedla to agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej.

Slovenské obvinenia sú neopodstatnené, reaguje ruské veľvyslanectvo

Veľvyslanectvo Ruskej federácie v SR odmieta obvinenia voči svojim pracovníkom. Rozhodnutie slovenskej vlády považuje za krok, ktorý je v rozpore s historicky dobrými vzťahmi medzi národmi našich krajín. Vyplýva to zo stanoviska zverejneného na sociálnej sieti.

„Obvinenia voči pracovníkom Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike z akejkoľvek nezákonnej činnosti, tým väčšmi z činnosti zameranej proti Slovenskej republike, sú absolútne neopodstatnené,“ deklarovalo veľvyslanectvo. Dodalo, že ruská strana si vyhradzuje právo primerane reagovať na postup slovenských vládnych orgánov, o ktorom budú v krátkom čase informované.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko