Na hlavný obsah

Smer má 300 000 podpisov. Referendum by sa mohlo konať v septembri, tvrdí Fico

Podobné číslo oznámil v piatok aj Hlas-SD.

Smer má 300 000 podpisov. Referendum by sa mohlo konať v septembri, tvrdí Fico
Na snímke uprostred predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: TASR

Opozičná strana Smer-SD vyzbierala od začiatku februára 300 000 podpisov na vyhlásenie referenda za predčasné voľby, informoval v piatok (23. 4.) predseda strany Robert Fico. Záverečné číslo v rámci celej referendovej iniciatívy, do ktorej sa zapojili aj iné subjekty, by podľa neho mohlo byť známe v pondelok (26. 4.). Predpokladá, že to bude okolo 500 000 a zdôraznil, že urobí všetko pre to, aby bolo referendum úspešné.

Fico skonštatoval, že v rámci strany a jej štruktúr ukončili zber podpisov v stredu (21. 4.), pretože potrebovali čas na doručenie vyzbieraných hárkov na centrálu strany. Tvrdí, že referendum by sa mohlo konať v septembri. Ak bude úspešné a budú predčasné voľby, ľudia v nich podľa neho môžu rozhodnúť, či chcú „suverénne Slovensko alebo politikov, ktorí počúvajú pokyny zo zahraničia.“ Dodal, že voliči, ktorí chcú referendum, už nechcú súčasnú vládu.

Mimoparlamentná strana Hlas-SD v rovnaký deň avizovala, že sa jej podarilo vyzbierať viac ako 285 000 podpisov. Petičnému výboru chce doručiť vyzbierané hárky v priebehu budúceho týždňa. Výbor by ich následne 3. mája odovzdal prezidentke Zuzane Čaputovej.

Okrem dvoch spomenutých subjektov avizovala zber podpisov za vyhlásenie referenda aj neparlamentná SNS. Strany deklarujú, že má ísť o apolitické občianske referendum. Iniciatívu podporila aj Konfederácia odborových zväzov SR. Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie NR SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko