Na hlavný obsah

Španielsko chce zistiť účinky kombinácie rôznych vakcín

Ľudia zaočkovaní AstraZenecou dostanú druhú vakcínu inú.

Španielsko chce zistiť účinky kombinácie rôznych vakcín
Zdravotníčka pripravuje ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca počas očkovania vo vakcinačnom centre v Pamplone. Foto: TASR/AP

Španielski zdravotníci preskúmajú účinky kombinácie rôznych vakcín proti ochoreniu COVID-19. Alternatívu takéhoto postupu vyskúša krajina pre zriedkavé vedľajšie účinky, ktoré sprevádzajú látku od spoločnosti AstraZeneca, a s tým súvisiace obmedzenia vakcinácie pre niektoré vekové skupiny. Uviedla to v pondelok (19. 4.) agentúra Reuters. Španielske ministerstvo zdravotníctva zároveň zvažuje niekoľkotýždňový odklad druhej dávky vakcíny, aby aspoň prvú dávku dostalo čo najviac ľudí, informoval denník El Mundo.

Klinickú štúdiu predstavil madridský inštitút Carlosa III. Jej cieľom je podať ľuďom zaočkovaným prvou dávkou AstraZenecy druhú dávku od spoločností Pfizer/BioNTech a do polovice mája zistiť, ako bude kombinácia dvoch rôznych vakcín v boji s covidom úspešná. Účastníkmi štúdie bude 600 ľudí mladších ako 60 rokov.

Španielske ministerstvo zdravotníctva v pondelok nezávisle od oznámenia inštitútu navrhlo predĺžiť intervaly medzi oboma dávkami vakcín u ľudí mladších ako 80 rokov. Pacienti by tak dostali druhú dávku dvojdávkových vakcín Pfizer/BioNTech a Moderna osem týždňov po tej prvej. Európska agentúra pre lieky (EMA) teraz odporúča odstup 28 dní pre Modernu a 21 dní pre Pfizer/BioNTech.

Ak by španielska vláda pristúpila na navrhovanú stratégiu, znamenalo by to zásadný odklon od súčasného očkovacieho plánu. Ten uprednostňuje čo najrýchlejšie podávanie oboch dávok ľuďom v rizikových vekových skupinách. Reuters pripomína, že niekoľko štúdií preukázalo, že solídnu ochranu predstavuje aj prvá dávka vakcíny Pfizer/BioNTech. Podľa El Mundo prvá dávka od AstraZenecy poskytuje pred nákazou ochranu asi 70 percent.

Španielsko chce do konca júla aj napriek výpadkom v dodávkach očkovacej látky od AstraZenecy a meškaniu v nasadení jednofázovej vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson zaočkovať polovicu zo svojej 47 miliónovej populácie. Podľa údajov z konca minulého týždňa zatiaľ obe dávky vakcíny dostalo sedem percent Španielov, plne zaočkovaných je ich 19 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet