Na hlavný obsah

Španielsko hlási pokles počtu úmrtí, najvýraznejší je medzi najstaršími

Odborníci to pripisujú očkovaniu proti covidu.

Španielsko hlási pokles počtu úmrtí, najvýraznejší je medzi najstaršími
Na snímke deväťdesiatpäťročný Antonio Garcia tancuje so zdravotnou sestrou pred očkovaním vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Moderna počas vakcinačnej kampane v Madride v stredu 17. marca 2021. Foto: TASR/AP

Počet úmrtí v Španielsku sa od polovice februára postupne vracia k dlhodobému priemeru. Krajina dlhé mesiace patrila v Európe do skupiny najviac postihnutých epidémiou koronavírusu. Najciteľnejší pokles bol zaznamenaný medzi ľuďmi vo veku 80 rokov a viac, informovala vo štvrtok (8. 4.) stanica RTVE. Podľa odborníkov je to výsledok očkovania proti ochoreniu COVID-19. Práve starší ľudia sú počas pandémie považovaní za jednu z najviac zraniteľných skupín.

Podľa španielskeho štatistického ústavu INE krajina v prvom štvrťroku zaznamenala o zhruba 9 400 úmrtí viac ako v priemere za roky 2016 až 2019. Nadmerný počet úmrtí ale v priebehu kvartálu klesal a v priebehu marca sa dostal pod dlhodobý priemer. Pred rokom v Španielsku nastupovala prvá vlna epidémie a počet mŕtvych vzrástol aj o štvrtinu.

Očkovanie aspoň jednou dávkou už dostalo viac ako 44 % najstarších Španielov

„Vyšší počet úmrtí v skupinách, ktoré boli očkované, prakticky zmizol,“ uviedol epidemiológ Quique Bassat. Pokles je viditeľný najmä medzi osobami vo veku 80 a viac rokov, ktoré patrili k skupinám, ktoré sa najviac podieľali na náraste počtu úmrtí počas epidémie. Do konca marca dostalo 44 % týchto osôb obe dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a 80 % dostalo aspoň jednu dávku. Od druhej polovice februára bol v tejto kategórii v porovnaní s rokom 2019 zaznamenaný nižší počet úmrtí.

Pokles sa dá očakávať aj naďalej

Pokles úmrtí ale odborníci vysvetľujú aj ďalším javom spojeným s pandémiou COVID-19. Podľa nich je pravdepodobné, že v priebehu pandémie zomreli ľudia s chatrnejším zdravím, takže pokles úmrtia sa dá očakávať aj v najbližších mesiacoch.

Španielske ministerstvo zdravotníctva rozhodlo spoločne s autonómnymi oblasťami, že očkovacia látka od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca bude podávať aj ľuďom vo veku 66 až 69 rokov. V súčasnosti ju dostávajú ľudia vo veku 60 až 65 rokov.

Celkovo bolo v Španielsku podaných 9,8 milióna dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. Obe dávky už dostali zhruba tri milióny ľudí. Od začiatku epidémie sa v krajine so 47 miliónmi obyvateľov nákaza preukázala u 3,34 miliónov ľudí, 76 000 osôb v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet