Na hlavný obsah

Španielsko odhalilo svoju novú armádnu ponorku, konštruovali ju 17 rokov

Plavidlo patrí k najväčším nejadrovým ponorkám sveta.

Španielsky kráľ Filip VI. spolu s celou kráľovskou rodinou vo štvrtok (22. 4.) odhalili v prístave Cartagena na juhu krajiny prvú vojenskú ponorku španielskej výroby. Ponorku S-81 s menom Isaac Peral „pokrstila“ španielska korunná princezná Leonor fľašou vína a nové plavidlo požehnal aj kňaz. Podľa španielskych médií ide o najpokročilejšie námorné plavidlo na svete.

Ponorka sa svojou dĺžkou 81 metrov zaradila medzi najväčšie nejadrové ponorky na svete. Teraz sa začne jej testovanie na vode, najprv v prístave a potom aj na otvorenom mori. Do služieb námorníctva by mala byť odovzdaná začiatkom roku 2023. Celý projekt vývoja ponorky trval 17 rokov a vyžiadal si množstvo úprav, vrátane zväčšenia dokov v Cartagene.

Ponorka bola pre konštruktérov najväčšou technologickou výzvou

Ponorka S – 81, ktorá dostala meno Isaac Peral po španielskom konštruktérovi z 19. storočia. Odhalili ju za prítomnosti španielskeho kráľa Filipa VI., ktorý je vrchným veliteľom španielskych ozbrojených síl. Aktu sa okrem kráľovskej rodiny zúčastnili aj viacerí dôstojníci, politici či diplomati aj ministerka obrany Margarita Roblesová.

Šéf štátnej firmy Navantia Ricardo Domínguez pri ceremoniáli uviedol, že stavba tejto ponorky bola „najväčšou technologickou výzvou“ v histórii firmy. „Zažili sme ťažké chvíle, ale sme tu vďaka pracovníkom Navantie,“ povedala ministerka obrany Roblesová. „Španielsko je veľká krajina a pracujme, aby naša armáda a námorníctvo boli ešte silnejšie,“ dodala.

Predražený projekt v čase pandémie

Celý projekt sa ale výrazne predražil, uviedli miestne médiá. Podľa denníka La Razón sa pôvodne odhadované náklady viac ako zdvojnásobili zo zhruba 1,8 miliardy eur na 3, 9 miliárd eur.

Štvrtkového ceremoniálu sa zúčastnili aj veľvyslanci Maroka, Indie, Grécka, Austrálie či Kanady, ktorých krajiny sú údajne potenciálnymi záujemcami o túto ponorku. Španielsko už konštruuje ďalšie, v pláne má zatiaľ ešte tri.

Na sociálnych sieťach vyvolal ceremoniál rozporuplné reakcie. Kým niektorí Španieli vyjadrovali vlasteneckú pýchu, iní kritizovali nákladnosť projektu, navyše, v časoch pandemickej krízy. „Mám radosť, urobili sen realitou napriek všetkým prekážkam. Nech žije Španielsko,“ píše sa v jednom z komentárov na youtube z priameho prenosu ceremoniálu. „Ľudia zomierajú na covid a socialisticko-komunistická vláda takto míňa peniaze,“ kritizoval počin iný Španiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet