Na hlavný obsah

Spojené kráľovstvo si dalo ambicióznejší cieľ pri znižovaní emisií

Uhlíkovú neutralitu by krajina chcela dosiahnuť do roku 2050.

Spojené kráľovstvo si dalo ambicióznejší cieľ pri znižovaní emisií
Na snímke nabíjanie elektromobilu na ulici v Londýne 18. novembra 2020. Britská vláda chce podľa medializovaných správ urýchliť prechod k elektromobilite. Foto: TSAR/AP

Spojené kráľovstvo chce znížiť emisie skleníkových plynov výraznejšie, ako pôvodne plánovalo. Do roku 2035 majú oproti roku 1990 klesnúť o 78 percent. Nový ambicióznejší plán v utorok (20. 4.) podľa agentúry AP oznámila vláda premiéra Borisa Johnsona.

Nový britský cieľ prvýkrát zahŕňa podiel Spojeného kráľovstva na emisiách z medzinárodnej leteckej a lodnej dopravy. Vláda tvrdí, že plán smeruje k cieľu dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Vláda chce nový cieľ zakotviť v zákone, v stredu (21. 4.) má byť návrh predložený parlamentu.

„Spojené kráľovstvo bude domovom priekopníckych firiem, nových technológií a zelenej inovácie, pretože smerujeme k nulovým emisiám, kladieme základy pre desaťročia ekonomického rastu spôsobom, ktorý vytvorí tisícky pracovných miest,“ povedal Johnson, ktorý má v novembri v Glasgowe hostiť veľký globálny klimatický samit COP26. Vo štvrtok (22. 4.) organizuje virtuálny samit ku klimatickým zmenám americký prezident Joe Biden. Johnson vyjadril nádej, že ostatní svetoví lídri budú kroky jeho vlády nasledovať.

Vyžadovať si to bude aj zníženie spotreby mäsa a mliečnych výrobkov

Spojené kráľovstvo sa pôvodne zaviazalo znížiť emisie do roku 2030 o 68 percent, čo bol aj tak jeden z najambicióznejších cieľov medzi vyspelými krajinami. Vládna komisia pre klimatickú zmenu odporučila cieľ pre rok 2035 vlani, keď upozornila, že jeho dosiahnutie bude vyžadovať viac vozidiel na elektrický pohon, rozšírenie kapacity veternej energie a zníženie spotreby mäsa a mliečnych výrobkov.

Rebecca Newsomová z britskej pobočky ekologickej organizácie Greenpeace podľa AP záväzok britskej vlády privítala, ale vyhlásila, že „ciele je oveľa ľahšie stanoviť, ako ich dosiahnuť, takže tvrdá práca sa teraz začína“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet