Na hlavný obsah

Spojené štáty stiahnu vojakov z Afganistanu až v septembri

Pôvodný termín bol 1. máj.

Spojené štáty stiahnu vojakov z Afganistanu až v septembri
Americkí vojaci. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden nestiahne vojakov USA z Afganistanu k prvému májovému dňu, k čomu sa zaviazala administratíva jeho predchodcu Donalda Trumpa. Ako nový termín stanovil Biden tohtoročný 11. september – vtedy si Spojené štáty pripomenú 20 rokov od teroristických útokov na New York a Washington, informujú zahraničné tlačové agentúry.

„Začneme s usporiadaným odchodom zvyšných síl pred 1. májom a plánujeme mať všetkých amerických vojakov späť pred 20. výročím 11. septembra,“ citovala agentúra AFP nemenovaného amerického činiteľa.

Biden v ostatných týždňoch niekoľkokrát naznačil, že májový dátum nedodrží a podľa agentúry AP bolo jasné, že sa Spojeným štátom s najväčšou pravdepodobnosťou nepodarí včas zorganizovať stiahnutie zvyšných 2 500 vojakov.

Trumpova administratíva prisľúbila odchod vojakov afganskému hnutiu Taliban vlani vo februári. Podľa dohody mali USA do 1. mája stiahnuť z Afganistanu všetkých svojich vojakov, islamistické hnutie malo na oplátku poskytnúť bezpečnostné záruky a vyjednávať s vládou v Kábule.

Prví Američania začali odchádzať vlani v marci, mierové rokovania s Kábulom potom začali v Katare v septembri. Rokovania medzi Talibanom a afganskou vládou ale viaznu a v Afganistane pokračuje násilie. Bidenova administratíva sa domnieva, že Taliban neplní tú časť dohody, ktorá ho zaväzuje prerušiť zväzky s radikálnymi skupinami ako Al-Káida.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet