Na hlavný obsah

Spojené štáty vyhostia desať ruských diplomatov, na Rusko uvalia aj nové sankcie

USA odpovedajú na zásahy do prezidentských volieb.

Spojené štáty vyhostia desať ruských diplomatov, na Rusko uvalia aj nové sankcie
Na ilustračnej snímke Biely dom vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Biely dom vo štvrtok (15. 4.) oznámil, že Spojené štáty vyhostia desať ruských diplomatov a uvalia na Rusko nové sankcie. Podľa Washingtonu je krok odpoveďou na ruské zasahovanie do vlaňajších amerických prezidentských volieb a na kybernetické útoky proti americkým vládnym agentúram.

Spojené štáty týmto krokom prvýkrát tieto útoky výslovne spojili s ruskou spravodajskou službou, napísala agentúra AP. Americký prezident Joe Biden uviedol, že ruské snahy podrývať slobodné americké voľby spolu s kybernetickými útokmi ohrozujú bezpečnosť USA.

Nové americké sankcie sa týkajú šiestich ruských spoločností, ktoré sa podľa Washingtonu podieľajú na kybernetických aktivitách Ruska, a 32 jedincov a subjektov, ktoré USA vinia z pokusov ovplyvniť vlaňajšie prezidentské voľby – okrem iného aj cez dezinformácie.

Banky aj hekeri

Biden podľa agentúry Reuters tiež podpíše exekutívny príkaz, ktorým splnomocní americkú vládu na uloženie sankcií proti akémukoľvek sektoru ruskej ekonomiky a ktorým zakáže americkým bankám účasť na primárnych trhoch dlhopisov denominovaných v rubľoch. Americké banky však budú podľa Reuters naďalej môcť tieto dlhopisy nakupovať na sekundárnych trhoch.

USA sa domnievajú, že ruskí hekeri stoja za rozsiahlym kybernetickým útokom proti softvéru americkej spoločnosti SolarWinds. Tento program používali americké vládne inštitúcie, mnohé korporácie i domácnosti. Prostredníctvom neho sa hekeri mohli dostať do sietí ministerstiev, federálnych agentúr či významných firiem. Podľa predstaviteľov USA išlo o spravodajskú operáciu s cieľom získať americké vládne tajomstvo.

Na snímke americký prezident Joe Biden.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Zástupcovia USA minulý mesiac rovnako obvinili ruského prezidenta Vladimira Putina, že schválil operáciu, ktorej cieľom bolo pomôcť bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi k znovuzvoleniu v minuloročných voľbách. Žiadne dôkazy však nenasvedčujú tomu, že by Rusko či ktokoľvek iný nejakým spôsobom zmanipuloval výsledok hlasovania, píše AP.

Vo štvrtok oznámilo aj Poľsko, že vyhostí troch ruských diplomatov. Varšava zároveň vyjadrila solidaritu Spojeným štátom. Moskva už avizovala recipročnú odpoveď.

Moskva reaguje

Moskva nevyhnutne odpovie na agresívne správanie Spojených štátov, povedala k sankciám hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Americké sankcie označila za ďalší stupeň konfrontácie vo vzájomných vzťahoch. Informovala o tom agentúra TASS. Aj šéf zahraničného výboru dolnej komory ruského parlamentu Leonid Sluckij označil sankcie za ďalší vážny krok k zhoršeniu rusko-amerických vzťahov. Agentúra TASS citovala tiež nemenovaného „vysokopostaveného činiteľa“, podľa ktorého bude odpoveď Ruska „tvrdá“.

„Nové sankcie Washingtonu, zavedené niekoľko dní po telefonickom rozhovore medzi prezidentmi Ruska a Spojených štátov z iniciatívy americkej strany, v skutočnosti devalvujú konštruktívny tón tohto rozhovoru,“ citovala agentúra TASS Sluckého. Podľa neho sú sankcie ďalším – a veľmi vážnym – krokom k degradácii rusko-amerických vzťahov.

Prezidenti Ruska a USA spolu hovorili tento týždeň, Biden navrhol Putinovi v najbližších mesiacoch samit na území tretieho štátu. V telefonickom rozhovore okrem iného diskutovali o rastúcom napätí medzi Moskvou a Ukrajinou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet