Na hlavný obsah

SPP už nie je stratový, vlani sa vyšplhal na plusové hodnoty

Ide o historickú zmenu hospodárenia, tvrdí šéf SPP.

SPP už nie je stratový, vlani sa vyšplhal na plusové hodnoty
Ilustračná snímka - Slovenský plynárenský priemysel a jeho logo na vlajke. Foto: TASR

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) dosiahol po šiestich rokoch zisk na úrovni 6,6 milióna eur. Tržby štátneho podniku sa v minulom roku pohybovali na úrovni 1,2 miliardy eur. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v utorok (20. 4.) uviedol, že v rokoch 2014 až 2019 dosahoval najväčší dodávateľ energií stratu na úrovniach okolo 100 miliónov eur. „Darí sa a dúfam, že sa bude ďalšie roky ešte viac dariť,“ povedal. V budúcnosti by k plynu v slovenských plynovodoch rád primiešaval vodík.

Predseda predstavenstva SPP Milan Urban je presvedčený, že nejde o malý zisk. „Keď si pozrieme medziročné porovnanie, vidíme, že ide o zmenu 110 miliónov eur. Je to historická zmena hospodárenia v SPP,“ povedal Urban. V roku 2019 zaznamenal štátny dodávateľ energií stratu na úrovni 103 miliónov eur.

SPP sa podarilo navýšiť aj svoj trhový podiel na trhu s dodávkami plynu z 53 % na 58 %. „Podarilo sa otočiť trend nášho trhového podielu a strategicky by sme ho udržiavali na úrovni 60 %,“ dodal Urban. Pri dodávkach elektriny ovláda štátny podnik šesťpercentný trhový podiel.

Koronakrízu pocítil SPP pri poklese spotreby plynu pri malých a stredných firmách. Tento pokles bol však podľa Urbana kompenzovaný zvýšenou spotrebou plynu veľkoodberu a domácností. „Dodali sme 30,6 terawatthodiny plynu, čo je asi o 1,3 terawatthodiny viac ako rok predtým,“ konštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika