Na hlavný obsah

Starší čakali aj týždne. Čo spôsobilo rýchle termíny očkovania pre mladé ročníky?

Otvorenie čakárne spôsobilo rozruch.

Starší čakali aj týždne. Čo spôsobilo rýchle termíny očkovania pre mladé ročníky?
Na snímke očkovanie vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/AP

Otvorenie čakárne na očkovanie pre najmladšie ročníky spôsobilo rozruch. Zatiaľ čo starší obyvatelia na termín očkovania čakali aj niekoľko týždňov, niektorých 16, 17 a 18-ročných zaočkujú vakcínou Pfizer/BionTech už tento víkend. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) ľudí upokojuje a ubezpečuje, že nikto nikoho „nepredbieha„. Rýchle termíny pre najmenej ohrozenú kategóriu obyvateľstva mal spôsobiť nedostatok starších záujemcov vo viacerých regiónoch Slovenska.

Len vo štvrtok (29. 4.) sa otvorila čakáreň na očkovanie pre ľudí od 16 rokov a mnohí dostanú vakcínu ešte tento týždeň. Hovorkyňa NCZI Veronika Bauch upozorňuje, že sa tak nestane na úkor starších. „Pre vekovú kategóriu 16  a 17 rokov je vhodná na očkovanie vakcína od Pfizer/BionTech. Preto dostávajú termíny na očkovanie v okresoch, ktoré si sami vybrali a v ktorých už záujemcovia vo veku od 60 rokov vyššie zaočkovaní sú,“  vysvetlila pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Svoju rolu pri rýchlych termínoch zrejme zohrala aj vakcinačná turistika. Mladí si totiž často cielene vyberali kraje, v ktorých seniori o očkovanie už nemajú záujem. Hromadne sa prihlasovali napríklad do Bardejova, a to napriek tomu, že  trvalý pobyt majú v inom kraji. Analytik Ivan Bošnák z Dát bez pátosu však upozorňuje, že okrem najstarších by mali dostať prednosť aj zdravotne znevýhodnení či ľudia s pridruženými ochoreniami. „Stále veľmi veľa ľudí chodí do nemocníc. Nemyslíme si, že sú to tí mladí, odolní športovci. Na týždennej báze sa nám dostane do nemocnice vyše 100 štyridsiatnikov, vyše 200 päťdesiatnikov, šesťdesiatnikov 350. To sú šialené čísla.“

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová priblížila, že stále platí systém očkovania prioritne na základe veku. „Ak sa niekde dostali mladí ľudia na rad skôr, mohlo to byť z dôvodu vyťaženosti daného centra a cieľovej skupiny, ktorá sa do neho na očkovanie hlási. Faktom zároveň je, že naším cieľom je vytvoriť čo najskôr kolektívnu imunitu. Preto sa zaočkovanie každej osoby počíta.“

Čakáreň priniesla aj priestor pre špekulantov. Podľa informácií RTVS sa v praxi ľudia často registrujú nielen ako žiadatelia, ale aj náhradníci, čím sa snažia zvýšiť svoje šance na čo najskorší termín. Na internete sa dokonca v posledných dňoch našli aj inzeráty ľudí, ktorí si chceli za 200 eur prenajať seniora a odprevadiť ho na očkovanie. Ako jeho sprievod by tak získali nárok na zaočkovanie tiež.

Mnohí taktizujú aj pri výbere vakcíny a s očkovaním vyčkávajú na ďalšie dodávky. Podľa analytika Dušana Zachara z INEKA by pomohli zmeny v očkovacej stratégii. „Možno by sme mali otvoriť rôzne vekové kategórie pre rôzne vakcíny,“ myslí si. Dodáva, že vakcíny, ktoré sa jednoduchšie skladujú a prevážajú, by sa mali používať v odľahlejších regiónoch či pre imobilných pacientov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko