Na hlavný obsah

Stať sa to môže, hovorí Lengvarský k prideľovaniu očkovacích termínov pre mladých

Pripúšťa chyby v systéme.

Stať sa to môže, hovorí Lengvarský k prideľovaniu očkovacích termínov pre mladých
Na snímke v popredí minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Foto: TASR

Minister financií a expremiér Igor Matovič (OĽANO) dúfa, že ministerstvo zdravotníctva nepripustí „blamáž“ pri očkovaní. Reagoval tak na medializované informácie, podľa ktorých dostali po spustení čakárne pre všetkých na 16 rokov termín vakcinácie tínedžeri skôr ako starší obyvatelia.

Matovič na sociálnej sieti napísal, že rezort nesmie dopustiť, „aby ešte predtým, ako budú zaočkovaní starí ľudia a chronicky chorí, ktorí chcú byť zaočkovaní, bol začkovaný čo i len jeden zdravý 16-, 17-ročný tínedžer Pfizerom či Modernou.“ Podľa neho by to bol znak úplného zlyhania zdravého rozumu a ministerstva. Dodal, že by to malo „patričné a nemilosrdné následky“.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) na tieto informácie reagoval, že to nie je „úplne fajn, ale stať sa to môže“. „Záleží podľa záujmu okresov či možností vakcinačných centier a takisto záujmu občanov. V niektorých okresoch taký veľký nie je,“ vysvetlil Lengvarský.

Podobné prípady však hlási aj Bratislava. Šéf rezortu dodal, že sa na tento problém bude pýtať, zatiaľ ale nemá dostatok informácií.

Systém, ktorý Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) spustilo vo štvrtok (29. 4.), umožňuje každému Slovákovi nad 16 rokov prihlásiť sa na očkovanie. „Spustili sme systém, aby sme zistili, kto má aký záujem. Cieľom je v čo najkratšom čase zaočkovať čo najviac ľudí,“ podotkol Lengvarský s tým, že nevylučuje chyby v systéme.

Pripustil, že záujemcov, ktorí sa narodili v roku 2002, môže pre koncovku 02 vnímať ako 118-ročných. „To sú chyby, ktoré sa môžu stať. Uprednostňovaní budú však starší, chronicky chorí, a potom budú nasledovať ďalšie kategórie,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko