Na hlavný obsah

Strana Hlas-SD vyzbierala takmer 300 000 podpisov za referendum o predčasných voľbách

So zberom začala začiatkom februára.

Strana Hlas-SD vyzbierala takmer 300 000 podpisov za referendum o predčasných voľbách
Na snímke podpredsedovia strany Hlas-SD Denisa Saková a Richard Raši, predseda strany Peter Pellegrini, generálny manažér strany Matúš Šutaj Eštok a podpredseda strany Erik Tomáš. Foto: SITA

Mimoparlamentná strana Hlas-SD v piatok (23. 4.) oznámila, že sa jej podarilo vyzbierať viac ako 285 000 podpisov za vyhlásenie referenda o predčasných parlamentných voľbách. Očakáva, že v priebehu budúceho týždňa prídu ďalšie podpísané hárky a konečné číslo sa vyšplhá blízko k hranici 300 000. Povedal to líder strany a poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini.

„Je to prejav spontánnej aktivity občanov tejto krajiny. Počet podpisov, ktorý bude veľký, svedčí o situácii, ktorá je v spoločnosti. Ľudia sa nemôžu pozerať na to, ako sú spravované veci verejné, pomoc je slabá a nedostatočná, sprevádzaná chaosom, množstvom amaterizmu a zlyhaní,“ skonštatoval bývalý premiér. Dodal, že množstvo vyzbieraných podpisov ho neprekvapilo, keďže „údaje, ktoré hovoria o nedôvere k vláde či jej členom, ešte nikdy neboli také nízke.“

Sociálni demokrati chcú odovzdať petičnému výboru vyzbierané hárky v priebehu budúceho týždňa. Výbor by ich následne 3. mája odovzdal prezidentke Zuzane Čaputovej. Pellegrini očakáva, že ostatné opozičné či mimoparlamentné strany vyzbierali približne podobné číslo. Stovky tisíc vyzbieraných podpisov už skôr avizoval aj Smer-SD. Rozhodnutie prezidentky, aby vypísala referendum, bude preto podľa šéfa Hlasu-SD jednoduché. Do leta by podľa neho malo byť jasné, či sa referendum uskutoční alebo nie.

Pellegrini je presvedčený, že referendum o skrátení volebného obdobia by bolo v súlade s ústavou. „Keď majú ľudia právo dať nám mandát, majú právo nám ho aj odobrať alebo nás prinútiť, aby sme si ho skrátili,“ vyjadril sa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko