Na hlavný obsah

ŠÚKL eviduje na Slovensku 3 050 hlásení podozrení na nežiaduce účinky vakcín

Na Slovensku zaočkovali už viac ako 800 000 ľudí.

ŠÚKL eviduje na Slovensku 3 050 hlásení podozrení na nežiaduce účinky vakcín
Na snímke očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR

V súvislosti s očkovaním proti koronavírusu eviduje Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) k 9. aprílu 3 050 hlásených podozrení na nežiaduce účinky vakcín. Z celkového počtu hlásení je 134 závažných, čo predstavuje 4,4 percenta hlásení. Na svojej stránke to uviedol ŠÚKL.

Medzi najčastejšie hlásené závažné nežiaduce účinky patrili pretrvávajúci zvýšený krvný tlak, a to najmä u pacientov liečených na hypertenziu. Ďalšími tiež boli prekolapsový stav, kolaps, trombóza, alergické reakcie, dočasná paralýza či krátkodobá strata vedomia.

„Výskyt a intenzita nežiaducich reakcií závisia od celkového zdravotného stavu daného človeka, od veku, pričom všeobecne sú nežiaduce reakcie po očkovaní u ľudí vo vyššom veku menej časté a menej intenzívne, tiež od iných súbežne užívaných liekov, imunitnej odpovede, ale v niektorých prípadoch aj od psychického nastavenia človeka,“ pripomenul ŠÚKL.

Celkovo bolo na Slovensku k sobote (10. 4.) podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácii (NCZI) prvou dávkou zaočkovaných 829 688 osôb, druhou dávkou 286 598 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko