Na hlavný obsah

ŠÚKL: Odsudzujeme Matovičov emocionálny a politický nátlak

Z Matovičovej strany opakovane zaznievajú nepravdivé tvrdenia, tvrdí ústav.

ŠÚKL: Odsudzujeme Matovičov emocionálny a politický nátlak
Na snímke tabuľa na budove sídla Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Foto: TASR

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nemôže zmeniť odborný názor na vakcínu na základe verejných prieskumov, nátlaku ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) či vyhrážok, ktoré jeho vyjadrenia podnecujú. Štátny ústav vydáva stanoviská na základe odborných dôkazov. ŠÚKL to uviedol vo štvrtok (15. 4.) v reakcii na Matovičovu tlačovú konferenciu.

Ústav spresnil, že hodnotiacu správu k ruskej vakcíne Sputnik V vypracoval na základe informácií, ktoré dodal výrobca. Uviedol, že vakcínu posudzoval na základe žiadosti Ministerstva zdravotníctva SR. „Pre používanie vakcíny sa nevyžaduje,“ upozorňuje ŠÚKL a pripomína, že Sputnik V sa môže používať na základe povolenia rezortu zdravotníctva.

Ten bol o procese posudzovania priebežne informovaný, ŠÚKL si v tomto procese nie je vedomý žiadnych pochybení. „Naopak, zo strany ministra financií opakovane zaznievajú nepravdivé tvrdenia. K laboratórnej kontrole znovu opakujeme, že OMCL (Európska sieť pre oficiálne laboratóriá pre kontrolu liečiv) laboratóriá prepúšťajú vakcíny registrované v EÚ, pričom vakcína Sputnik V medzi ne nepatrí,“ tvrdí ŠÚKL.

Ústav Matovičovu tlačovú konferenciu považuje za mediálny lynč namierený proti riaditeľke Zuzane Baťovej a inštitúcii samotnej: „Odsudzuje emocionálny a politický nátlak vyvíjaný zo strany ministra financií voči Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv, jeho riaditeľke a jej rodine.“

Matovič počas tlačovej konferencie na tému „Sputnik V. Dosť bolo klamstiev“ slovne útočil na ŠÚKL. Tvrdil, že ústav a jeho šéfka sa úmyselne snažia poškodiť ruskú očkovaciu látku. Líder OĽANO útočil aj na prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá je podľa Matoviča zaujatá a Baťovej robí alibi, a na novinárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko