Na hlavný obsah

Sulík a Pellegrini o Matovičovi v Maďarsku: Dehonestácia diplomacie i poníženie Slovenska

Podľa ministra hospodárstva je Matovič "problémom premiéra".

Sulík a Pellegrini o Matovičovi v Maďarsku: Dehonestácia diplomacie i poníženie Slovenska
Zľava poslanec a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini a predseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto: RTVS

Strana SaS nikdy nebola proti dovozu ruskej vakcíny ako takej a vzhľadom na to, že je na Slovensku istá časť obyvateľstva, ktorá sa chce dať zaočkovať výhradne ňou, mali by sme urobiť všetko pre to, aby išla do obehu. V relácii Sobotné Dialógy na Rádiu Slovensko (17. 4.) to povedal podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

To, že minister financií Igor Matovič (OĽANO) išiel do Maďarska rokovať bez veľvyslanca považuje za dehonestáciu slovenského diplomatického zboru. „Mrzí ma to, ale musím povedať, toto je pre krajinu hanba,“ uviedol Sulík. Zároveň skonštatoval, že Matovič je „problémom premiéra“ Eduarda Hegera (OĽANO). „Konať musí premiér, ale môže rátať s našou podporou,“ dodal.

Poslanec a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini spochybnil, že by Heger vyriešil situáciu s Matovičom. „Od prvého dňa sa ukazuje, aj na tlačových konferenciách, že Eduard Heger je len hovorcom druhej vlády Igora Matoviča,“ vyhlásil. Podľa Sulíka je Heger autonómnym premiérom. „Dajme mu trochu času, nech sa zapracuje do svojej novej funkcie. Vidím, akú snahu na to vynakladá,“ povedal.

Pellegrini: ŠÚKL posudzuje všetky lieky

Pellegrini označil skutočnosť, že s Matovičom do Maďarska namiesto ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom. SaS) či štátneho tajomníka rezortu zahraničia Martina Klusa (SaS) cestoval poslanec György Gyimesi (OĽANO), za poníženie svojprávnosti a suverenity Slovenskej republiky. „Sputnik má podstatne iné dôsledky a ja sa hanbím, že mu toto niekto toleruje,“ vyhlásil v relácii.

V súvislosti s Matovičovou kritikou Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv upozornil na to, že ústav sa vyjadruje k všetkým liekom, ktoré sa na Slovensku používajú. „Keď mu dôverujeme pri vážnych experimentálnych liekoch, ktoré umožňujeme podávať malým deťom s ťažkými diagnózami, nerozumiem, prečo by sme mu nemali veriť aj pri schvaľovaní vakcíny,“ zhodnotil Pellegrini.

Sulík: Príspevok áno, ale cielenejší

Sulík súhlasí s jednorazovým príspevkom na dieťa v hodnote 300 eur, ktorý ako kompenzáciu pandémie navrhuje strana Hlas-SD, je však za jeho cielenejší návrh. „Nie sme proti, ale nemalo by to byť bez ohľadu na to, kto to potrebuje, kto zarába veľa, kto málo,“ uviedol v relácii. „Keď rodičia museli byť doma a mali zvýšené náklady, súhlasím s tým, že týmto deťom treba pomôcť,“ dodal.

Naopak, Pellegrini je presvedčený, že by sa mal vyplatiť paušálne na každé nezaopatrené dieťa. „Myslíme si, že rodiny odviedli obrovskú obetu tomuto štátu počas pandémie, mali s tým spojené obrovské výdavky. Matky, otcovia boli celé mesiace doma dôsledkom toho, že deti nemohli chodiť do školy. Myslím si, že to je to minimum, čo pre ne môžeme spraviť,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko