Na hlavný obsah

Súvislosť medzi vakcínou od AstraZenecy a zrazeninami existuje, tvrdí zástupca EMA

Vyšetrovanie je ďaleko od dokončenia, dodal.

Súvislosť medzi vakcínou od AstraZenecy a zrazeninami existuje, tvrdí zástupca EMA
Na snímke príprava vakcíny od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Podľa šéfa očkovacej stratégie Európskej agentúry pre lieky (EMA) existuje spojitosť medzi vakcínou od firmy AstraZeneca a prípadmi trombózy. Marco Cavaleri, ktorý v EMA vedie tím zabezpečujúci schvaľovanie vakcín, to v utorok (6. 4.) povedal talianskemu denníku Il Messaggero.

Dodal však aj to, že pomer rizika a prínosu vakcíny je stále v prospech očkovacej látky. Hovorkyňa agentúry popoludní uviedla, že EMA svoje oficiálne stanovisko vydá v najbližších dňoch.

„Je čoraz ťažšie povedať, že neexistuje žiadna súvislosť medzi vakcínou AstraZeneca a veľmi zriedkavými prípadmi nezvyčajných krvných zrazenín,“ vyhlásil Cavaleri.

„Podľa mňa môžeme teraz povedať, že je jasné, že tam spojitosť s vakcínou je. Čo presne túto reakciu spôsobuje, ale zatiaľ nevieme,“ dodal. Cavaleri hovoril o vyšetrovaní prípadov trombóz, ktoré sa vyskytli u ľudí do 55 rokov, najmä u žien.

Uviedol tiež, že hodnotenie a vyšetrovanie prípadov je stále „ďaleko od dokončenia“ a že tento týždeň EMA poskytne „predbežné vyjadrenie“. Nebude však zatiaľ zrejme schopná spresniť vekové kategórie, v ktorých sa očkovanie neodporúča, ako to už urobili niektoré krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet