Na hlavný obsah

Takmer štvrťmilióna infikovaných. India hlási ďalšie denné maximum

Krajina už nemá voľné nemocničné lôžka.

Takmer štvrťmilióna infikovaných. India hlási ďalšie denné maximum
Zdravotnícki pracovníci pomáhajú pacientke s ochorením COVID-19 pri presune do inej nemocnice. Foto: SITA/AP

Indické zdravotnícke úrady v piatok (16. 4.) ohlásili ďalších 217 353 prípadov nákazy koronavírusom, zatiaľ najviac od začiatku jeho šírenia. Ide už o niekoľký rekordný prírastok za posledných deväť dní, napísala agentúra Reuters. V Indii majú mnohí pacienti s ochorením COVID-19 problémy nájsť voľné lôžko v nemocnici, informovala stanica BBC.

Mnohé kliniky pacientov odmietajú, pretože sa stretávajú s výpadkami dodávok materiálu. Problém je napríklad s nedostatkom kyslíka, situácia je horšia v malých mestách. Pacientom, pre ktorých sa nenájde lôžko v zdravotníckom zariadení, lekári radia, aby si sami zohnali nádoby s kyslíkom a aplikovali si ho doma.

Nedostatok liekov ľudí vyháňa na čierny trh

V celej Indii evidujú prípady rodinných príslušníkov, ktorí hľadajú pre svojich príbuzných voľné lôžka, lieky alebo kyslíkové nádoby. V niektorých mestách sa tvoria dlhé zoznamy čakateľov aj v krematóriách.

Sociálne siete tiež zaplavili príspevky ľudí, ktorí zúfalo zháňajú lieky ako Remdesivir alebo Tocilizumab. Hoci o prínose týchto liekov pri liečbe covidu sa po celom svete vedú diskusie, niektoré krajiny, vrátane Indie, ich núdzové použitie schválili. India síce vývoz Remdesiviru zakázala, ale výrobcovia majú aj tak problémy uspokojiť vysoký domáci dopyt.

Reportérov BBC priviedli nedostatočné dodávky liekov až na čierny trh v Dillí aj iných mestách. Ceny Remdesiviru tu prekračujú oficiálne predajné ceny až päťnásobne, čo znamená pre rodiny strednej triedy obrovské výdavky. BBC hovorí napríklad o rodine, v ktorej sa snažili liek zohnať pre chorú matku, ktorú prijali do súkromnej nemocnice. Liek sa im podarilo získať až po „stovkách telefonátov a mnohých zúfalých hodinách,“ uviedol britský portál.

V Indii, ktorá má 1,3 miliardy obyvateľov, sa od začiatku pandémie infikovalo takmer 14,3 milióny ľudí, čo je najviac po USA. Po nákaze koronavúrusom v krajine zomrelo 174 408 osôb. Za posledných 24 hodín si pandémia vyžiadala ďalších 1 185 životov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet