Na hlavný obsah

Taliani nariadili povinné očkovanie zdravotníkov a predĺžili opatrenia

Reagujú na skepticizmus voči vakcinácii.

Taliani nariadili povinné očkovanie zdravotníkov a predĺžili opatrenia
Zdravotná sestra pripravuje injekčnú striekačku s vakcínou proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Talianska vláda v stredu (31. 3.) nariadila väčšine tamojších zamestnancov v zdravotníctve povinné očkovanie. Potenciálne kontroverzný krok má podľa agentúry Reuters ochrániť pacientov a zároveň potlačiť antivakcinačné nálady. Taliansky premiér Mario Draghi tiež oznámil, že sa väčšina protiepidemických reštrikcií v krajine predlžuje až do konca apríla, informovali tamojšie médiá.

Vláda dekrétom reaguje na skepticizmus časti zdravotníkov voči očkovacej kampani. Zamestnanci nemocníc a lekární, ktorí očkovanie odmietajú, budú podľa neho musieť prejsť na pozície, kde nepredstavujú riziko šírenia vírusu. Niektorí odporcovia súčasnej vlády však spochybňujú zákonnosť takéhoto nariadenia, ktoré okrem iného umožňuje tých zamestnancov, ktorí injekciu odmietnu, suspendovať až na rok, a to bez nároku na mzdu.

Po predĺžení existujúcich reštrikcií na ďalší mesiac zostanú zatvorené reštaurácie, bary a posilňovne, obmedzené bude aj naďalej cestovanie medzi regiónmi. Vláda však umožní prípadné rozvoľnenie opatrení v oblastiach s vysokou mierou očkovania a nízkym počtom novoinfikovaných.

Taliansku očkovaciu kampaň zatiaľ spomalili oneskorené dodávky vakcín, s ktorými sa potýkajú aj ďalšie členské štáty EÚ. Juhoeurópska krajina sa v apríli zaviazala denne zaočkovať až pol milióna ľudí, teraz dostane vakcínu za deň okolo 230 000 Talianov. Od decembra podali zdravotníci zhruba desať miliónov dávok, obe dávky má za sebou približne 3,1 milióna ľudí zo 60-miliónovej populácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet