Na hlavný obsah

Testy po novom platia dlhšie, čiernych okresov je už len 10 (+mapa)

Platí viacero výnimiek zo zákazu vychádzania.

Testy po novom platia dlhšie, čiernych okresov je už len 10 (+mapa)
Ilustrační snímka Foto: TASR

Od Veľkonočného pondelka 5. apríla až do nedele 11. apríla je v rámci regionálneho rozdelenia podľa covidového automatu v čiernej farbe, a teda v najvyššom štvrtom stupni varovania, 10 okresov. Medzitýždňový pokles o štyri okresy naznačuje, že epidemická situácia na Slovensku sa zlepšuje.

V bordovej farbe, treťom stupni varovania, je 52 okresov. Výrazne sa zvýšil počet červených okresov s druhým stupňom varovania. Z minulotýždňových sedem je aktuálne červených 17 okresov.

V čiernych okresoch sa vyžaduje negatívny výsledok testu na ochorenie COVID-19 pri ceste do práce či pobyte v prírode. Rovnaké pravidlo platí pri ceste do práce aj v rámci bordových okresov.

V rámci regionálnej charakteristiky je v červenej farbe už 17 slovenských okresov. V nich stačí ľuďom 14-dňový negatívny test pri ceste do práce.

Vláda z dôvodu obmedzeného fungovania mobilných odberových miest počas sviatkov predĺžila platnosť negatívnych testov, ktorými sa človek musí preukázať pri ceste do práce či do prírody. Antigénový či PCR test vykonaný od 1. do 4. apríla bude platný až do 11. apríla. Nové pravidlo bude platiť aj ne miestach, kde je potrebné preukázať sa testom nie starším ako 7 dní.

navrh_uznesenie by onlineeditori on Scribd

Aktuálne platné opatrenia v súvislosti s covidovým automatom:

  • Do zamestnania môžu chodiť iba tí, ktorí nemôžu vykonávať prácu z domu. Okrem negatívneho testu na COVID-19 je potrebné aj potvrdenie od zamestnávateľa s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce.
  • Zamestnanci škôl a školských zariadení potrebujú najviac sedemdňový test i potvrdenie od zamestnávateľa bez ohľadu na zaradenie okresu.
  • Žiaci materských škôl, prvého stupňa základných škôl alebo špeciálnej školy a školského zariadenia nepotrebujú v škole negatívny test, musí ho však mať jeden zo zákonných zástupcov žijúci v spoločnej domácnosti, a to nie starší ako sedem dní.
  • Žiaci a poslucháči od druhého stupňa základných škôl potrebujú do školy a školského zariadenia negatívny test nie starší ako 7 dní. Okrem toho sa preukazuje negatívnym testom aj jeden zákonný zástupca.
  • Pobyt v prírode a individuálny šport je možný len v rámci okresu, a to v čase od 5.00 h do 20.00 h. V prípade hlavného mesta sa za okres považuje územie celého Bratislavského samosprávneho kraja, Košice sú brané ako jeden okres.
  • V červených a bordových okresoch na cestu do prírody nie je potrebný test.
  • V čiernych okresoch sa na cestu do prírody vyžaduje negatívny výsledok testu. Na účel pobytu v prírode ho v čiernych okresoch nepotrebujú okrem nižšie spomenutých výnimiek ani deti do 15 rokov, seniori nad 65 rokov, ŤZP osoby na vozíčku, osoby so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím a so závažnou poruchou autistického spektra.
  • Naďalej platí, že návštevy iných domácností sú zakázané. Výnimkou je len starostlivosť o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný. Viac na webe ministerstva vnútra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko