Na hlavný obsah

Trenčín chce sídlo Najvyššieho správneho súdu

Využiť by mohol budovu súčasného krajského súdu.

Trenčín chce sídlo Najvyššieho správneho súdu
Budova Krajského súdu v Trenčíne, kde by mohol podľa Rybníčka sídliť Najvyšší správny súd SR. Foto: TASR

Richard Rybníček navrhuje, aby novozriadený Najvyšší správny súd (NSS) SR sídlil v Trenčíne, namiesto navrhovanej Bratislavy. Vyhlásil to v pondelok (12. 4.) trenčiansky primátor Richard Rybníček. Sídliť by mohol v budove súčasného Krajského súdu Trenčín, ktorý by mal podľa navrhovanej súdnej mapy zaniknúť.

„Nie som odporcom reformy súdnictva. Naopak, som za reformy, ktoré majú zmysel. Myslím si, že aj reforma súdnictva má zmysel, neodsudzujem ju. Na druhej strane mi je ľúto, že analytické centrum ministerstva spravodlivosti a aj pani ministerka sa ako keby uzniesli, že Trenčín v súvislosti so súdnou mapou ponížili a v Trenčíne nezostane skoro vôbec nič,“ skonštatoval primátor.

Umiestnenie Najvyššieho súdu aj NSS v Bratislave pôsobí podľa Rybníčka centralisticky. „V Trenčíne existuje budova krajského súdu, ktorá má svoju históriu a pokojne by v nej mohol sídliť najvyšší správny súd. Myslím si, že tak, ako sudcovia rozhodujúci o ústavných veciach nemajú problém z rôznych kútov Slovenska cestovať do Košíc, tak ani novozvolení sudcovia NSS by nemali problém s cestovaním do Trenčína, zvlášť, keď leží na strategickej trase Bratislava – Žilina – Košice,“ uviedol Rybníček.

Podľa trenčianskeho primátora budúcemu predsedovi NSS v prípade lokalizácie v Trenčíne ubudne jedna starosť. „Budúci predseda nebude mať problém s hľadaním vhodnej budovy v Bratislave. Určite sa tým ušetria finančné náklady a myslím si, že by to bolo z pohľadu rozmiestnenia súdov aj regionálne spravodlivé,“ dodal primátor.

NSS by mal byť funkčný od 1. augusta 2021 a sídliť má v Bratislave. Má mať postavenie ako Najvyšší súd SR, popri inej agende naň majú prejsť aj kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov a prokurátorov. Jediným kandidátom na post predsedu je Pavol Naď z Krajského súdu v Košiciach. Voľba predsedu sa má uskutočniť 20. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko