Na hlavný obsah

Tri pobaltské štáty vyhostia štyroch ruských diplomatov

Krajiny hovoria o solidarite s Českou republikou.

Litva, Lotyšsko a Estónsko v solidarite s Českom, ktoré sa dostalo do roztržky s Moskvou, nariadili celkovo štyrom ruským diplomatom, aby opustili ich územia. Podľa agentúry Reuters o tom informoval litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis a potvrdil to aj jeho lotyšský kolega Edgars Rinkévičs.

„Na znak solidarity s našimi českými spojencami a pre narušenie Viedenského konventu sa Lotyšsko rozhodlo vyhostiť ruského diplomata,“ cituje agentúra TASS z vyhlásenia, ktoré vydal šéf lotyšskej diplomacie Rinkévičs. „Lotyšsko nebude trpieť podvratnou činnosťou na svojom území ani na území svojich partnerov a spojencov,“ uviedol tiež Rinkevičs.

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová krátko na to varovala, že Moskva na vyhostenie svojich diplomatov z Pobaltia zareaguje. „Ich diplomati už môžu začať riešiť, kto z nich si bude musieť zbaliť svoje veci,“ odkázala hovorkyňa prostredníctvom agentúry TASS.

V sobotu (17. 4.) sa rozhorela diplomatická roztržka medzi Prahou a Moskvou pre dôvodné podozrenia českej strany, že ruská vojenská rozviedka GRU stála za výbuchmi vo Vrběticiach v roku 2014. Česko z tohto dôvodu vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, Moskva potom 20 pracovníkov českého veľvyslanectva v Moskve.

Česká republika na štvrtkovom rokovaní zástupcov krajín Severoatlantickej aliancie požiadalo svojich partnerov o podporu fungovania oslabenej českej ambasády v Moskve alebo o predvolanie ruských veľvyslancov v členských krajinách. Praha sa zároveň snaží docieliť, aby jej spojenci vyhostili časť ruských diplomatov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet