Na hlavný obsah

Trnavský kraj prichádza s novinkou, ktorá umožní očkovanie aj v domácnostiach

Chce tak pomôcť ľuďom, ktorí majú problém prísť do centier.

Trnavský kraj prichádza s novinkou, ktorá umožní očkovanie aj v domácnostiach
Na snímke automobil mobilnej očkovacej jednotky trnavskej župy pred budovou Trnavského samosprávneho kraja v Trnave v stredu 14. apríla 2021. Foto: TASR

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) chce dostať očkovanie proti ochoreniu COVID-19 aj ku klientom pobytových zariadení sociálnych služieb, imobilným občanom aj občanom vylúčených komunít, ktorí majú problém dostaviť sa do očkovacích centier. Spustil preto mobilnú očkovaciu jednotku. V stredu (14. 4.) ju predstavil trnavský župan Jozef Viskupič.

„Chceme mať päť až desať očkovacích tímov, očkovať budú kontinuálne. Začíname v zariadeniach sociálnych služieb bez ohľadu na to, kto je ich zriaďovateľom,“ oznámil župan s tým, že očkovať budú látkou od Pfizer/BioNTech. „Ďalšou dôležitou kategóriou je obyvateľstvo nad 70 rokov a uvažuje sa aj o očkovaní týmto spôsobom v marginalizovaných komunitách,“ dodal.

V tímoch mobilnej očkovacej jednotky budú zdravotnícki záchranári a lekári. Pri zostavovaní zoznamu záujemcov o očkovanie bude kraj spolupracovať so zariadeniami sociálnych služieb, v prípade starších ľudí s primátormi a starostami. Oznámil aj úzku spoluprácu s všeobecnými lekármi. „Požiadame ich o spoluprácu, aby vytvorili a zaslali nám zoznamy imobilných pacientov. Títo pacienti budú od nich indikovaní, že sú vhodní na očkovanie,“ uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva TTSK Lucia Šmidovičová.  

V prípade očkovania v marginalizovaných komunitách TTSK čaká na rozhodnutie ministerstva zdravotníctva. „Chceme byť pripravení, ak dorieši všetky potrebné náležitosti,“ dodal Viskupič.

Kraj chce zároveň kontrolovať rezervačný systém, aby sa nestávali chyby – napríklad, že naraz pozvú na očkovanie viac ľudí, ako je kapacita.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny