Na hlavný obsah

Tunel Višňové dokončia za 255 miliónov eur. NDS podpísala zmluvu so zhotoviteľom

Úsek by mal byť prejazdný koncom roka 2023.

Tunel Višňové dokončia za 255 miliónov eur. NDS podpísala zmluvu so zhotoviteľom
Na snímke západný portál tunela Višňové na úseku D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná skala. Foto: TASR

Slovensko urobilo v dostavbe diaľnice D1 ďalší dôležitý krok. Za účasti predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) a ministra dopravy Andreja Doležala (nom. Sme rodina) podpísala Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v piatok (23. 4.) zmluvu s novým zhotoviteľom dostavby úseku Lietavská Lúčka – Dubná Skala, a to vrátane tunela Višňové. Na stavenisko sa tak opäť vrátia stroje. Výstavba tunela sa ťahá už roky. Jej začiatky siahajú do roku 1998 a podľa najnovších informácií by mal byť celý úsek prejazdný na konci roku 2023.

Cestu má dokončiť spoločnosť Skanska za zhruba 255 miliónov eur. Poradca ministra dopravy Ondrej Matej hovorí, že ide o najnáročnejšiu stavbu celej slovenskej diaľničnej siete. Mnohé konštrukcie bude treba zbúrať a následne len asi polovica tunela má sekundárne ostenie. Preto bude náročné dodržať termín dostavby do roku 2023.

„Na každej stavbe hrozia riziká, že to bude na veľmi tenkom ľade. Ja verím, že minimálne do roku 2023 dôjde k sprejazdneniu úseku a neprídeme o eurofondy, lebo to čerpáme cez dve eurofondové obdobia,“ povedal Matej pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Nový zhotoviteľ preberá záruku za celé dielo, vysvetľuje šéf Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomír Palčák. Z toho plynie aj jedno dôležité riziko. „Možno až počas výstavby sa zoznámime s nejakými vecami a skrytými závadami. Môže sa stať, že sa tam objavia veci, ktoré neboli pôvodne v rozpočte a je riziko, že by sa cena za toto dielo navýšila,“ podotkol.

Matej hovorí, že s problémami a neočakávanými situáciami sa počíta. Preto bude dôležitá spolupráca všetkých, ktorí majú k stavbe čo povedať. „Bude dôležité aj to, aby NDS a ostatní boli súčinní v každom jednom dni na tejto stavbe, aby spolupracovali a aj keď dôjde k nejakým komplikáciám na stavbe, aby hľadali riešenia, lebo cesta popod Strečno sa nám rozpadá a každým dňom je tam situácia kritická,“ doplnil.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Keď sa otvoril úsek Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, na ktorý sa napojí nový úsek s tunelom Višňové, intenzita dopravy na vstupe do Žiliny sa delila v pomere 55 % po starej trase D3 a zhruba 45 % išlo novým úsekom. To sa však po niekoľkých týždňoch zmenilo.

„Dnes je ten pomer zhruba 85:15. Ten nový úsek je veľmi slabo využívaný,“ skonštatoval Palčák. Až vybudovaním cesty s tunelom Višňové vznikne južný obchvat Žiliny a vtedy splní celý úsek svoj dopravný význam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko