Na hlavný obsah

Turecko vydalo stovky zatykačov, väčšinu na príslušníkov armády

Viní ich z účasti na pokuse o prevrat z roku 2016.

Turecko vydalo stovky zatykačov, väčšinu na príslušníkov armády
Dieťa hrá na hudobný nástroj a žobre v centre Istanbulu. Foto: SITA/AP

Turecké úrady vydali zatykače na 532 osôb, vrátane 459 príslušníkov armády, podozrivých z podpory exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorého vláda viní zo zosnovania neúspešného pokusu o štátny prevrat v roku 2016. Informovala o tom v pondelok (26. 4.) turecká štátna agentúra Anadolu.

Istanbulská prokuratúra vydala zatykače na 258 osôb, vrátane štyroch plukovníkov, jedného podplukovníka, deväť majorov a 24 kapitánov. Prokuratúra v meste Izmir vydala zatykače na 274 ľudí, väčšinou príslušníkov armády.

Zmarený puč je už takmer päť rokov dôvodom zatýkania

V súvislosti so zatykačmi sa uskutočňuje aj vyšetrovanie a razie v 62 tureckých provinciách. Turecké úrady už takmer piaty rok po zmarenom prevrate naďalej pravidelne uskutočňujú razie zamerané voči údajným Gülenovým stúpencom. Samotný Gülen, žijúci v exile v USA, akúkoľvek spojitosť so zmareným pučom popiera.

Od pokusu o prevrat v Turecku zo štátnej služby či armády prepustili alebo dočasne prepustili už vyše 150 000 ľudí. Z ozbrojených síl už bolo prepustených viac ako 20 000 príslušníkov, ktorí mali údajne napojenie na Gülena. Na súdny proces čaká vo väzbe približne 80 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet