Na hlavný obsah

UEFA odsúhlasila veľkú reformu Ligy majstrov

Šéf federácie odsúdil vznik Superligy.

UEFA odsúhlasila veľkú reformu Ligy majstrov
Na snímke futbalová lopta, s ktorou sa hrajú zápasy Ligy majstrov. Foto: TASR/AP

Európska futbalová únia (UEFA) v pondelok (19. 4.) prijala reformu Ligy majstrov od roku 2024. Po novom by malo byť v hlavnej fáze súťaže 36 tímov namiesto doterajších 32 a každé mužstvo odohrá v skupine až desať stretnutí.

Má ísť o takzvaný „švajčiarsky model“, do ktorého pribudnú dva zo štyroch klubov nie na základe výsledkov v domácej súťaži, ale historických úspechov. Informovala o tom agentúra AFP.

UEFA spolupracovala na príprave reforiem klubových súťaží s vplyvnou Asociáciou európskych klubov (ECA). Reformy odsúhlasila aj napriek oznámeniu plánu o vzniku novej Európskej Superligy (ESL), ktorú iniciovalo 12 veľkoklubov.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin odsúdil vznik ESL a iniciatívu dvanástich popredných klubov považuje za prejav chamtivosti a sebectva. „Je to pľuvanec do tváre všetkých fanúšikov futbalu. Ide o sebecký návrh poháňaný chamtivosťou,“ citovala Čeferina AFP. Šéf federácie zároveň potvrdil, že na všetkých hráčov, ktorí by v ESL figurovali, čaká zákaz činnosti na reprezentačnej úrovni, týka sa to aj účasti na majstrovstvách Európy či sveta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport