Na hlavný obsah

Ukážkový príklad čínskej dlhovej pasce? Čierna Hora nezvláda platiť za diaľnicu, o pomoc žiada Úniu

Čína si podobnými projektmi buduje v regióne vplyv.

Čierna Hora si bude musieť s obrovskými dlžobami poradiť sama: Takýto signál vyslala krajine Európska únia, ktorá jej odmietla pomôcť pri splácaní úveru v čínskej banke. Financie sa týkajú predraženej diaľnice, ktorú má Čína v balkánskom štáte postaviť. Brusel má podľa analytikov stále šancu potlačiť čínsky vplyv v regióne, musí sa však vyhnúť vzniku nebezpečného precedensu.

Jeden kilometer za 20 miliónov eur: Taká je podľa odhadov cena 165-kilometrovej diaľnice, ktorá má spojiť čiernohorské pobrežie so srbskými hranicami na druhej strane krajiny. Jednu z najdrahších ciest na svete má postaviť Čína.

Od tamojšej banky si Čierna Hora v súvislosti s projektom požičala takmer miliardu dolárov, čo je asi pätina celkového dlhu krajiny. Úver však nedokáže splatiť. Podľa niektorých analytikov ide o ukážkový príklad čínskej dlhovej pasce.

Čína si buduje meno

Čína má záujem financovať takéto viditeľné projekty, práve vďaka nim si v regióne dokázala vybudovať meno. V tomto prípade nesie časť viny, ale na vine je aj Čierna hora,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Matej Šimalčík zo Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií.

Výstavbe diaľnice dala zelenú bývalá čiernohorská vláda aj napriek opakovaným varovaniam, že projekt je ekonomicky nevýhodný. Podgorica podľa komentátorov aj preto nepochodila u Európskej únie, ktorá na prekvapenie ministra financií odmietla jeho požiadavku, aby Brusel krajine pomohol čínsky dlh splatiť.

Náročné rozhodnutie

Niektorí argumentujú, že Únia premrhala šancu potlačiť vplyv Pekingu v Európe. Šimalčík upozornil, že stála pred náročným rozhodnutím.

Má možnosť buď nepomôcť Čiernej Hore a riskovať, že na svojich hraniciach bude mať štát v platobnej neschopnosti, alebo jej pomôže a vyšle ostatným mimoúnijným štátom signál, že si môžu dovoliť brať si takéto rizikové pôžičky.“

Politici v Bruseli naznačujú, že definitívne rozhodnutie ešte nepadlo. Európska únia má podľa Šimalčíka príležitosť Čiernej Hore pomôcť a zlepšiť si tak v regióne renomé, no zároveň musí ísť o jednorazový krok, aby balkánskym uchádzačom o členstvo vyslala signál, že podobnú spoluprácu s Čínou nebude akceptovať. Nábeh na spadnutie do dlhovej pasce majú podľa expertov aj Srbsko, Severné Macedónsko alebo Bosna a Hercegovina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet