Na hlavný obsah

Umelé záplavy pomáhajú oživiť prírodu na brehoch Dunaja

Záplavy sú súčasťou boja proti klimatickej kríze.

Umelé záplavy pomáhajú oživiť prírodu na brehoch Dunaja
Na snímke zaplavený les počas minuloročnej plavby na člne k simulovaným záplavám ľavostrannej ramennej sústavy Dunaja. Foto: TASR

S dôsledkami klimatickej krízy bojuje ministerstvo životného prostredia simulovanými záplavami. Ramená Dunaja, známe ako vnútrozemská delta Dunaja, čaká po súčasnej jarnej záplave aj letná. Obe budú realizované na základe požiadavky Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

Unikátnu vnútrozemskú deltu Dunaja zaplavuje štátny podnik Vodohospodárska výstavba od 8. apríla a záplavy potrvajú 34 dní. Minister životného prostredia Ján Budaj upozornil, že dôsledky klimatickej krízy pociťuje celá Európa, nielen Slovensko. Zvýšené prietoky vody budú preto podľa neho pre dunajskú deltu mimoriadne prospešné.

„Ide o lokalitu európskeho významu s lužnými lesmi a mokraďami, ktorá je známa výskytom vzácnych druhov vtákov, rozmanitosťou rýb, mäkkýšov či obojživelníkov a svoje hniezda v nej má aj kráľ dunajského lužného lesa – orliak morský,“ uviedol. Počas záplav prietok vody cez odberný objekt pri Malej vodnej elektrárni Dobrohošť dosahoval úroveň do 90 m3/s.

Aktivisti záplavy vítajú, chceli by zvýšiť prietok vody

Obnovu biotopov vyzdvihla i generálna riaditeľka Výskumného ústavu vodného hospodárstva Katarína Holubová a vyššie prietoky žiadali aj zástupcovia Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia, ktorí ocenili aktivity envirorezortu. „Po odovzdaní petície Za záchranu Vnútrozemskej delty Dunaja do rúk ministra nasledovala séria rokovaní. Výsledkom boli viaceré pozitívne zmeny v režime simulovaných záplav, ktoré sme v petícii žiadali a ktorými sa problematika ochrany tohto cenného územia posúva vpred,“ hovorí predseda združenia Tomáš Kušík.

Aktivisti považujú za kľúčový prietok až 120 m3/s. „Pre túto sezónu sme akceptovali dohodnutý kompromis, ktorý už prináša určité zlepšenia,“ skonštatoval Kušík s tým, že oceňujú ústretovosť vodohospodárov a veria ich prísľubom, že sa spomínané prietoky budú na toto územie v budúcnosti vpúšťať pravidelne.

Ramenná sústava Dunaja, ktorá je aktuálne zaplavovaná, je vzácna zložením svojich lesov, stojatými vodami a rastlinami, ktoré v nich žijú. Je bohatá aj na rôzne druhy rýb a vzácne druhy obojživelníkov či vtákov. ŠOP v tejto súvislosti uviedla, že cieľom záplav je prispieť aj k zlepšeniu podmienok prirodzeného neresenia pôvodných druhov rýb a ďalších druhov živočíchov viazaných svojimi reprodukčnými cyklami na pravidelne sa opakujúce záplavy na Dunaji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko