Na hlavný obsah

Úrady v USA dali očkovaniu látkou od J&J zelenú

Vakcináciu pozastavili po prípadoch krvných zrazenín.

Úrady v USA dali očkovaniu látkou od J&J zelenú
Na snímke vakcína proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Johnson & Johnson. Foto: TASR/AP

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) môže v USA pokračovať, uviedlo v piatok (23. 4.) americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

„Dospeli sme k záveru, že známe a potenciálne výhody vakcíny Janssen proti COVID-19 prevažujú nad jej známymi a potenciálnymi rizikami u osôb vo veku 18 rokov a starších,“ uviedlo CDC vo vyhlásení.

Niekoľko hodín predtým poradný výbor CDC uviedol, že Spojené štáty by mali obnoviť očkovanie touto vakcínou. Členovia výboru pomerom hlasov 10 ku 4 odporučili zrušenie pozastavenia očkovania, zároveň však odporučili pridať k informáciám o produkte varovanie pred zvýšeným rizikom veľmi zriedkavých, ale závažných krvných zrazenín, informovala stanica NBC News.

Pozastaveniu očkovania pred 11 dňami predchádzali správy, že do dvoch týždňoch po očkovaní touto vakcínou došlo v USA k šiestim prípadom krvných zrazenín v mozgu v kombinácii s nízkym počtom krvných doštičiek. Odvtedy sa objavili informácie o ďalších deviatich prípadoch. Z potvrdených prípadov zomreli traja pacienti, ďalších sedem zostáva hospitalizovaných. Všetky tieto prípady sa týkali žien.

Vakcína od J&J dostala v USA povolenie na núdzové použitie na konci februára, pričom vzbudzovala značné očakávania, keďže sa podáva v jedinej dávke a jej skladovanie je relatívne nenáročné. Zatiaľ však prípravok tvorí malý zlomok podaných vakcín v krajine. USA od výrobcu dostali len deväť miliónov dávok, sľúbených majú 100 miliónov do konca mája.

Európska agentúra pre lieky (EMA) minulý týždeň uviedla, že prišla na spojitosť medzi výskytom krvných zrazenín a vakcínou J&J v zriedkavých prípadoch. Dodala však, že prínosy očkovacej látky prevyšujú jej riziká.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet