Na hlavný obsah

Úrady v USA nenašli spojitosť medzi vakcínou Johnson & Johnson a zrazeninami

Zriedkavé komplikácie skúma už aj EMA.

Úrady v USA nenašli spojitosť medzi vakcínou Johnson & Johnson a zrazeninami
Vakcína proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Johnson & Johnson. Foto: TASR/AP

Americké zdravotnícke úrady v piatok (9. 4.) oznámili, že zatiaľ nenašli nijakú „kauzálnu“ spojitosť medzi vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) a veľmi zriedkavou tvorbou krvných zrazenín u zaočkovaných osôb. Informovala o tom agentúra AFP.

Európska agentúra pre lieky (EMA) predtým (taktiež v piatok) oznámila, že skúma možnú súvislosť medzi vakcínou J&J a krvnými zrazeninami. S preverovaním začala po štyroch hlásených výskytoch trombóz, ku ktorým došlo po očkovaní touto látkou, pričom jeden z týchto prípadov bol smrteľný.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) uviedol, že má informácie o „niekoľkých osobách“ v USA, u ktorých boli po zaočkovaní vakcínou J&J zaznamenané krvné zrazeniny a nízke hladiny krvných doštičiek.

Obe tieto zdravotné komplikácie však môžu mať podľa FDA „mnoho rozličných príčin“ a ich spojitosť s očkovaním sa zatiaľ nepreukázala.

„Nateraz sme neobjavili kauzálnu súvislosť s vakcináciou a naďalej pokračujeme vo vyšetrovaní a vyhodnocovaní týchto prípadov,“ uvádza sa vo vyhlásení FDA, ktorý prisľúbil, že bude verejnosť pravidelne informovať o svojich zisteniach.

Podobné podozrenia sa predtým objavili v súvislosti s inou vakcínou proti koronavírusu – od spoločnosti AstraZeneca. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) AstraZenecy a veľmi zriedkavými prípadmi trombóz je síce možná, no doposiaľ nebola potvrdená.

Vakcína od J&J funguje na podobnom princípe ako očkovacia látka od spoločnosti AstraZeneca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet