Na hlavný obsah

Uvoľňujú sa ďalšie opatrenia, päť okresov je ružových (+mapa)

V nich môžu byť otvorené všetky základné a stredné školy.

Uvoľňujú sa ďalšie opatrenia, päť okresov je ružových (+mapa)
Na archívnej snímke ľudia sedia na terase v centre Bratislavy. Foto: TASR

Od pondelka 26. apríla platí na Slovensku nové regionálne rozdelenie podľa covidového automatu. Čierne okresy, teda tie v štvrtom stupni varovania, sa naďalej na regionálnej mape nenachádzajú. Bordových (tretí stupeň varovania) je 22 okresov, červených (druhý stupeň varovania) je 52 a zvyšných päť okresov je označených ružovou farbou – v prvom stupni varovania.

V celonárodnom limite ostáva Slovensko v bordovej fáze. Do červenej fázy by sa mohlo „prepnúť“ od nasledujúceho pondelka 3. mája, ak budú pokračovať pozitívne trendy.

Terasy aj fitnescentrá majú zelenú

Od 26. apríla sa opäť uvoľňujú niektoré opatrenia. Svoje prevádzky môžu otvoriť fitnescentrá a sprístupnené sú aj terasy reštaurácií za určitých podmienok.

Fitnescentrá môžu otvoriť svoje prevádzky za týchto podmienok:

  • maximálna kapacita šesť zákazníkov,
  • hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami,
  • musia zvýšiť frekvenciu upratovania, čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, na dezinfekciu treba použiť dezinfekčné prostriedky s virucídnym účinkom,
  • pri športovej činnosti je možné uplatniť si výnimku z prekrytia horných dýchacích ciest,
  • prevádzka šatní a spŕch je možná za dodržiavania základných hygienických pravidiel (vetranie, dezinfekcia, rozostupy a pod.). Viac tu.

Otváranie škôl

V okresoch Nitra, Nové Zámky, Sobrance, Topoľčany a Zlaté Moravce, ktoré sú v regionálnom covidovom automate vyznačené ružovou farbou, môžu byť od pondelka otvorené všetky stupne všetkých základných a stredných škôl.

Školský covidový automat.Foto: minedu.sk
Foto: minedu.sk

Ďalšie platné úpravy

Od 19. februára platia na základe rozhodnutia vlády nové výnimky zo zákazu vychádzania, väčšina z nich je podmienená negatívnym testom.

  • do prírody a na individuálnu rekreáciu je možné cestovať aj medzi okresmi,
  • otvorené sú múzeá, galérie, knižnice, zoologické a botanické záhrady,
  • sprístupnené sú kurzy autoškoly,
  • umožnené sú návštevy bohoslužieb, plavární a športovísk. Športovať môže v kolektíve spolu šesť ľudí spolu s jedným trénerom,
  • zrušená je povinná práca z domu, tzv. home office. Na cestu do zamestnania je naďalej potrebné potvrdenie s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce.

Upravil sa aj vstup do prevádzok a priestorov zamestnávateľa. Výnimka týkajúca sa intervalu po prekonaní covidu sa predĺžila na 180 dní, upravila sa aj výnimka týkajúca sa očkovania. Zákaz vstupu do prevádzok a zákaz vstupu zamestnancov na pracovisko sa nevzťahuje ani na:

  • Osoby po druhej dávke mRNA vakcíny (Pfizer/BioNTech, Moderna) proti ochoreniu COVID-19 a od tejto udalosti uplynulo viac ako 14 dní,
  • osoby po prvej dávke vektorovej vakcíny (AstraZeneca) proti ochoreniu COVID-19 a od tejto udalosti uplynulo viac ako štyri týždne,
  • osoby po prvej dávke vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a od tejto udalosti uplynulo viac ako 14 dní, ak bola táto dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID – 19.

Ďalšie opatrenia platné od 19. apríla nájdete na tomto odkaze.

Testovanie

Test je aj naďalej potrebný pri ceste do práce. Jeho platnosť závisí od farby okresov – v čiernom a bordovom okrese 7 dní, v červenom 14 dní a v ružovom 21 dní.

  • toto neplatí pre zamestnancov škôl a školských zariadení – tí potrebujú test každých 7 dní bez ohľadu na farbu okresu.
  • vo všetkých službách a prevádzkach, obchodných centrách, ktoré sa otvárajú od pondelka a doteraz boli zatvorené, bude treba ukázať test nie starší ako 7 dní. Test nie starší ako 7 dní je potrebný aj pri pracovnom pohovore. Ich platnosť sa v týchto prípadoch neriadi farbou okresov.
  • negatívnym testom sa treba preukázať aj pri návšteve múzea, galérie, knižnice, zoologických a botanických záhrad, rovnako na kurzoch autoškôl a plavárni. Ani tu platnosť nazávisí od farby okresov.
  • test netreba pri zabezpečovaní základných potrieb, ako je nákup potravín, drogérie, návšteva lekára či lekárne. Rovnako ho netreba pri bohoslužbách.
  • pri ubytovaní sa v hoteli alebo penzióne sa  hostia starší ako 10 rokov musia preukázať negatívnym testom nie starším ako 72 hodín.

Zmeny v režime na hraniciach

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR tiež oznámil, že od pondelka sa upravuje režim na hraniciach. Predlžuje sa diaľkový limit pre pendlerov zo susedných štátov z 30 na 100 kilometrov.

Po novom sa teda karanténa nebude vzťahovať na osoby, ktoré majú trvalý či prechodný pobyt na území susedného štátu do 100 kilometrov od otvoreného hraničného priechodu a pracujú na území Slovenska do 100 kilometrov od otvoreného hraničného priechodu.

Výnimku z karantény budú mať taktiež občania Slovenskej republiky, ktorí žijú na území susedného štátu do 100 kilometrov od otvoreného hraničného priechodu.

Vo vyššie uvedených dvoch prípadoch je potrebné preukázať sa negatívnym výsledkom antigénového alebo PCR testu na COVID-19 nie starším ako 7 dní.

Pribúdajú tiež niektoré špecifické výnimky z karantény bez potreby negatívneho testu. Viac si môžete prečítať tu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko