Na hlavný obsah

V Argentíne našli zachovalú lebku mäsožravého dinosaura

Llukalkan aliocranianus žil v období kriedy.

Vedci v Argentíne našli dobre zachovalú lebku mäsožravého dinosaura, ktorý sa pred 85 miliónmi rokov potuloval dnešnou severnou Patagóniou. Predátor sa podobne ako slávny Tyrannosaurus rex pohyboval po dvoch nohách a mal drobné predné končatiny, jeho veľkosť však bola polovičná. Mal tiež krátky čuch, veľmi dobrý sluch a silné čeľuste, píše agentúra Reuters.

Dinosaurus pomenovaný Llukalkan aliocranianus meral na dĺžku zhruba päť metrov a patril do skupiny dinosaurov, ktorí žili v dnešnej Južnej Amerike a ďalších častiach južnej pologule v období kriedy. Nájdený jedinec vážil jednu až päť ton, bol teda o niečo ľahší ako dospelý slon. Jeho lebka bola 50 centimetrov dlhá a jej stavba naznačuje, že mal lepší sluch ako ostatní zástupcovia rovnakej čeľade.

Zhruba 650 metrov od nájdenej lebky paleontológovia predtým vykopali pozostatky ďalšieho mäsožravca Viavenator exxoni. Podľa vedcov je takýto objav nezvyčajný. „Llukalkan bol o niečo menší ako Viavenator, avšak ak žili pohromade, určite sa živili rovnakou korisťou, takže spolu museli súperiť – a prečo nie – dokonca sa aj navzájom loviť,“ uviedol Federico Gianechini z univerzity v argentínskom San Luis.

„V dnešnej dobe predátori rôznych druhov, ale aj rovnakého rádu, žijú spoločne v rovnakom ekosystéme – ako levy, leopardy a gepardy,“ dodal.

https://twitter.com/labluetravel/status/1377809692865400834

V Patagónii sa v posledných desaťročiach našla séria významných fosílií dinosaurov. V roku 2014 objavili paleontológovia pozostatky dinosaura, ktorý vážil okolo 100 ton a o ktorom sa domnievajú, že ide o dosiaľ najväčší nájdený exemplár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet