Na hlavný obsah

V Európe minulý rok klesol počet obetí dopravných nehôd

V porovnaní s rokom 2019 ich bolo menej až o 17 %.

V Európe minulý rok klesol počet obetí dopravných nehôd
Na ilustračnej snímke dopravná nehoda v Bratislave. Foto: TASR/KR PZ v Bratislave

V krajinách EÚ vlani zahynulo pri cestných dopravných nehodách približne 18 800 ľudí. Uviedla to v utorok (20. 4.) Európska komisia (EK) s odkazom na predbežné údaje týkajúce sa smrteľných dopravných nehôd v Únii za rok 2020.

Komisia spresnila, že v porovnaní s rokom 2019 ide o bezprecedentný medziročný pokles obetí dopravných nehôd o 17 %. To znamená, že vlani prišlo na cestách v EÚ o život takmer o 4 000 ľudí menej než rok predtým. Na počet smrteľných dopravných nehôd mal jasný vplyv nižší objem dopravy v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19, hoci je takmer nemožné to presne zmerať a dokázať.

Slovensko sa s počtom 45 obetí na milión obyvateľov ocitlo spolu s Estónskom na 15. priečke v 27-člennej EÚ. Ročný pokles obetí v porovnaní s rokom 2019 na Slovensku predstavoval 9 %. Oproti stavu z roku 2010 však Slovensko zaznamenalo až 33 % pokles počtu obetí cestných nehôd.

Situácia v EÚ sa pomaly zlepšuje

V priemere EÚ sa za predchádzajúce desaťročie, od roku 2010 do roku 2020, počet úmrtí na cestách znížil o 36 %. To znamená, že sa nepodarilo dosiahnuť cieľ stanovený na toto desaťročie – pokles počtu úmrtí o 50 %. Avšak s počtom 42 smrteľných cestných nehôd na milión obyvateľov EÚ zostáva územím s najbezpečnejšími cestami na svete. Celosvetový priemer predstavuje viac ako 180 úmrtí na milión obyvateľov.

Prieskum EK zároveň naznačil, že počas trvania pandémie koronakrízy zaznamenala výrazný nárast popularity v mestách cyklistika, čo môže mať pozitívny vplyv na kvalitu ovzdušia a zmenu klímy.

Tento fenomén ale prináša aj nové výzvy v oblasti bezpečnosti cestnej premávky, lebo na úrovni EÚ bolo približne 70 % smrteľných dopravných nehôd v mestských oblastiach na úkor chodcov, motocyklistov a cyklistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet