Na hlavný obsah

V iránskom jadrovom závode vypadol prúd, Teherán hovorí o terorizme

Závod Natanz je kľúčovou časťou iránskeho jadrového programu.

V iránskom jadrovom závode vypadol prúd, Teherán hovorí o terorizme
Iránsky prezident Hasan Rúhání (uprostred) počúva šéfa Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Alího Akbara Sálehího počas výstavy iránskych jadrových úspechov v Teheráne v sobotu 10. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Irán označil v nedeľu (11. 4.) výpadok prúdu vo svojom podzemnom závode na obohacovania uránu Natanz za čin „nukleárneho terorizmu“. Incident zvýšil napätie v regióne v čase, keď svetové veľmoci a Teherán pokračujú v rokovaniach o tzv. jadrovej dohode, uviedla agentúra AP. Od nej Spojené štáty odstúpili počas vlády bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Hoci sa k zodpovednosti nikto neprihlásil, izraelská rozhlasová stanica Kan následne uviedla, že útok vykonala izraelská spravodajská služba Mossad. Odvolala sa pritom bez ďalších podrobností na svoje zdroje z tajných služieb. Izrael sa k veci oficiálne nevyjadril.

O tom, čo sa v závode Natanz v strednom Iráne v nedeľu skoro ráno odohralo, je známych len málo detailov. Teherán pôvodne oznámil, že tam došlo k výpadku prúdu spôsobenému problémom v elektrickej sieti.

Šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu Alí Akbar Sálehí neskôr v štátnej televízii síce incident bližšie neobjasnil, jeho vyjadrenie však naznačilo závažné narušenie prevádzky, píše AP. „Iránska islamská republika odsudzuje tento zúfalý krok, zdôrazňuje však potrebu toho, aby sa medzinárodné organizácie postavili proti tomuto nukleárnemu terorizmu,“ vyhlásil Sálehí. Irán chce podľa jeho slov „významne zlepšiť“ svoju jadrovú technológiu a súčasne sa snaží o zrušenie medzinárodných sankcií.

Rýchlejšie centrifúgy porušili záväzky z jadrovej dohody

Závod Natanz už bol v minulosti terčom sabotáže. Prevádzku tamojších centrifúg narušil počítačový vírus Stuxnet, ktorý bol odhalený v roku 2010 a je všeobecne považovaný za spoločný americko-izraelský výtvor, pričom vlani v júli tam došlo k záhadnému výbuchu, ktorý neskôr iránske úrady označili za sabotáž. Irán okrem toho obvinil Izrael z novembrového zabitia vedca, ktorý pred desaťročiami naštartoval vojenský nukleárny program islamskej republiky.

Len v sobotu (10. 4.) Irán oznámil, že v závode Natanz uviedol do činnosti kaskádu 164 pokročilých centrifúg, ktoré rýchlejšie obohacujú urán, čím opäť porušil svoje záväzky z jadrovej dohody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet