Na hlavný obsah

V Maďarsku otvorili terasy, tie obsadili masy ľudí. Infektológ varuje

Epidemiologické nariadenia mnohí ignorovali.

V Maďarsku otvorili terasy, tie obsadili masy ľudí. Infektológ varuje
V Maďarsku znovuotvorili terasy reštaurácií a kaviarní. Foto: TASR

Od soboty (24. 4.) otvorili v Maďarsku terasy reštaurácií a kaviarní, ktoré hneď obsadili masy ľudí. Platné epidemiologické nariadenia mnohí ignorovali, upozornil spravodajský server Index.hu, podľa ktorého šéf Centra urgentnej starostlivosti vojenskej nemocnice Gábor Zacher varoval, že účinky tejto „nespútanej zábavy“ pocíti zdravotníctvo o dva týždne.

Podľa jeho slov predseda maďarskej vlády Viktor Orbán uvoľnil opatrenia, pretože podľahol tlaku verejnej mienky a ide mu o svoju popularitu. „My zdravotníci však budeme tam – pri nemocničných posteliach. Budeme podávať príslušné medikamenty a urobíme všetko pre to, aby sme zachránili ľudské životy,“ dodal Zacher.

Zároveň varoval pred šírením nákazy aj na verejných priestranstvách, a preto opätovne vyzval na nosenie rúšok i v exteriéroch. Zdôraznil, že až dva týždne po druhom očkovaní získa zaočkovaný imunitu. V nemocniciach podľa neho liečia aj niekoľko takých pacientov, ktorí sa nakazili po podaní druhej dávky vakcíny.

Orbán v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kosssuth Rádió minulý piatok (23. 4.) povedal, že v ten istý deň ráno prekročil v Maďarsku počet zaočkovaných 3,5 milióna, a preto v sobotu už terasy a záhrady reštauračných zariadení môžu otvoriť. V Maďarsku stúpol za posledný deň počet hospitalizovaných s ochorením COVID-19 o 169 na 6 443. Zaznamenali 169 úmrtí súvisiacich s covidom, pričom v uplynulých dňoch tento počet neklesol pod 200.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet