Na hlavný obsah

V Prahe demonštrovali tisíce ľudí, nepáči sa im Zemanov postoj k Rusku

Senátorov vyzvali, aby na prezidenta podali ústavnú žalobu.

V Prahe demonštrovali tisíce ľudí, nepáči sa im Zemanov postoj k Rusku
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo štvrtok (29. 4.) večer sa v Prahe stretlo niekoľko tisíc ľudí na proteste proti českému prezidentovi Milošovi Zemanovi a ďalším proruským politikom. Zhromaždenie zorganizoval spolok Milion chvilek pro demokracii. Protestujúci dodržiavali hygienické opatrenia ako rozostupy či nosenie respirátorov.

Policajti na začiatku podujatia hovorili o 10 000 účastníkoch. Podľa organizátorov bolo na konci podujatia na pražskom Václavskom námestí približne 20 000 ľudí. Demonštrácie sa konali aj v ďalších desiatkach českých miest, uvádza ČTK.

Žiadajú ústavnú žalobu pre velezradu

Protestujúci, na čele s predsedom spolku Milion chvilek Benjaminom Rollom, počas akcie vyzvali senátorov, aby na Zemana podali ústavnú žalobu pre velezradu a začali tak s procesom odvolania prezidenta z úradu. Vadí im jeho dlhodobá náklonnosť k Rusku aj jeho vyjadrenia po odhalení účasti ruských agentov na výbuchu vo Vrběticiach.

Roll počas demonštrácie povedal, že Zeman svojimi aktuálnymi krokmi hazarduje s bezpečnosťou krajiny. „Všetko, čo počas počas svojho mandátu Miloš Zeman urobil vo vzťahu k Rusku, má jednoznačné pomenovanie – velezrada,“ vyhlásil a upozornil na to, že Zeman pokračuje v línii dezinfomrácíi a spochybňovania českých bezpečnostných služieb.

Jedinou nádejou na zlepšenie situácie v krajine je podľa Rolla výrazné víťazstvo prodemokratických strán v októbrových voľbách do Poslaneckej snemovne. „Požadujeme, aby prodemokratické strany odmietli všetky ponuky na akúkoľvek formu vládnej spolupráce s hnutím ANO, extrémistami z SPD a komunistami, či ich podporu,“ povedal.

Na protestnú akciu zareagoval na sociálnej sieti twitter hovorca prezidenta Jiří Ovčáček. „Milion chvilek nenávisti opäť dokázal, že s pravdou a láskou nemá nič spoločné,“ napísal počas demonštrácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet