Na hlavný obsah

V Turecku bude od štvrtku platiť doteraz najprísnejší lockdown

Krajina sa chce dostať pod 5 000 nových prípadov denne.

V Turecku bude od štvrtku platiť doteraz najprísnejší lockdown
Zákazníci si vychutnávajú jedlo v špeciálne zrekonštruovaných kupolách v reštaurácii počas pandémie koronavírusu 12. apríla 2021. Foto: TASR/AP

V Turecku budú od 29. apríla do 17. mája platiť doteraz najprísnejšie obmedzenia od začiatku koronavírusovej pandémie. Oznámil to v pondelok (26. 4.) prezident Recep Tayyip Erdogan, informovala agentúra AFP.

Zatvoria sa školy aj obchody. Obyvatelia budú môcť, až na niekoľko výnimiek, opustiť svoje domovy iba na nakupovanie alebo návštevu lekára. Cestovanie v rámci krajiny bude povolené iba so súhlasom úradov a po prvý raz budú v nedeľu zatvorené aj supermarkety.

Erdogan uviedol, že bez prísnejších opatrení a spomalenia epidémie by cestovný ruch, obchody a školstvo zaplatili príliš vysokú cenu. Cieľom lockdownu je znížiť denný počet nových infekcií na 5 000.

Týždňová incidencia, teda počet novonakazených na 100 000 obyvateľov za sedem dní, dosahuje v Turecku s takmer 84 miliónmi obyvateľov v súčasnosti hodnotu 428. Za uplynulých 24 hodín tam pribudlo viac ako 37 000 prípadov nákazy. Od začiatku pandémie sa infikovali 4 629 969 ľudí, z toho 38 358 zomrelo v súvislosti s ochorením COVID-19.

V Turecku sa už očkuje čínskou vakcínou CoronaVac. Dorazili tam aj prvé dodávky vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech a Ankara dosiahla dohodu s Ruskom o výrobe vakcíny Sputnik V.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet