Na hlavný obsah

Vallo sa pre chýbajúcu pomoc štátu dopravnému podniku obráti na Európsku komisiu

Vodičov ubezpečuje, že Bratislava hromadné prepúšťanie nechystá.

Vallo sa pre chýbajúcu pomoc štátu dopravnému podniku obráti na Európsku komisiu
Na snímke za rečníckym pultom primátor hlavného mesta Matúš Vallo pri príležitosti ukončenia rekonštrukcie električkovej trate na Americkom námestí. Foto: TASR

Výpadky tržieb v Dopravnom podniku Bratislava (DPB) sú neúnosné a odmietanie štátu poskytnúť mu finančné kompenzácie je nespravodlivé, myslí si primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Odborové organizácie DPB na pondelok (12. 4.) v tejto súvislosti ohlásili štrajk, ktorý sa má uskutočniť medzi 8.00 h a 9.00 h ráno, čiže v čase rannej špičky.

Vallo vo svojej reakcii na vyhlásený štrajk uviedol, že dôvodom tejto aktivity je, že Vláda SR naďalej odmieta poskytnúť DPB finančnú kompenzáciu za výpadky spôsobené pandémiou a zamestnanci podniku sa preto obávajú hromadného prepúšťania. „Deje sa tak napriek tomu, že aj podľa schémy schválenej Európskou komisiou by DPB mohol túto pomoc čerpať rovnako, ako ju dnes môžu čerpať súkromní poskytovatelia verejnej dopravy,“ vysvetlil.

Výpadky tržieb v DPB, ktorý v meste prevádzkuje hromadnú dopravu, podľa neho od marca 2020 predstavujú sumu 25 miliónov eur. Mesto o finančnej pomoci pre podnik rokuje s vládou od apríla 2020, zatiaľ neúspešne. „Nemôžem prijať argumentáciu ministerstva financií, že Bratislava je bohaté mesto a tento výpadok zvládne sanovať z vlastného rozpočtu,“ dodal Vallo s tým, že toto by bolo možné len na úkor iných služieb, ktoré mesto svojim obyvateľom poskytuje.

„Považujeme za nespravodlivé a diskriminačné, že súkromné dopravné firmy v 54 mestách po celom Slovensku túto kompenzáciu čerpať môžu a 4 samosprávne dopravné podniky (v Bratislave, Košiciach, Prešove a Žiline) ju čerpať nemôžu,“ doplnil primátor hlavného mesta.

Bratislava sa chce v tejto súvislosti v krátkom čase obrátiť na Európsku komisiu, „aby potvrdila, že postup vlády, kedy diskriminuje dopravný podnik mesta oproti iným dopravcom, je v rozpore so schválenými schémami pomoci“. Vallo verí, že výsledkom bude spravodlivý prístup vlády k hlavnému mestu.

Pripomenul, že mesto má snahu aj naďalej sanovať výpadky príjmov v takej miere, aby predišlo hromadnému prepúšťaniu. Plánovanému štrajku, ktorý sa v konečnom dôsledku najvýraznejšie dotkne bežných občanov mesta, sa chce vyhnúť. „S odbormi rokujeme a dúfam, že uistenie, ktoré som im aj dnes (9. 4.) dal, presvedčí vodičov MHD, aby svojím, i keď oprávneným postojom, nespôsobili komplikácie pre tisícky cestujúcich v pondelok ráno,“ uzavrel Vallo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny