Na hlavný obsah

Veľmoci chcú urýchliť rokovania o oživení jadrovej dohody s Iránom

Rozhovory aktuálne prebiehajú vo Viedni.

Veľmoci chcú urýchliť rokovania o oživení jadrovej dohody s Iránom
Demonštranti Iránskej opozičnej skupiny protestujú pred hotelom Grand Hotel Wien, kde za zatvorenými dverami pokračujú nukleárne rozhovory s Iránom vo Viedni 15. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Predstavitelia svetových veľmocí sa so zástupcami Iránu v utorok (27. 4.) rozhodli urýchliť prebiehajúce rozhovory vo Viedni zamerané na oživenie tzv. jadrovej dohody z roku 2015. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie iránskeho ministerstva zahraničných vecí.

Podľa diplomatov sa vyjednávači za Britániu, Čínu, Francúzsko, Nemecko, Irán a Rusko stretli v luxusnom viedenskom hoteli na necelé dve hodiny, aby odštartovali tretie kolo rokovaní pod vedením EÚ. „Počas tohto stretnutia sa účastníci rozhodli urýchliť proces rozhovorov,“ uvádza sa vo vyhlásení iránskeho rezortu diplomacie.

Ruský guvernér pri Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) Michail Uľjanov s ochranným rúškom prichádza do hotela Grand Hotel Wien, kde za zatvorenými dverami pokračujú nukleárne rozhovory s Iránom vo Viedni 15. apríla 2021.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Rokovania o oživení dohody sa začali v rakúskej metropole na začiatku apríla. Prítomná je aj americká delegácia, ktorá však s Iránom opäť rokovala len nepriamo princípom tzv. kyvadlovej diplomacie – rokovania viedla s predstaviteľmi ostatných zúčastnených mocností.

USA však v roku 2018, keď bol ich prezidentom Donald Trump, od tejto dohody odstúpili a následne voči Iránu opätovne zaviedli sankcie. Islamská republika sa v dôsledku týchto sankcií ocitla za uplynulé dva roky v akútnej hospodárskej kríze, ktorú ešte prehĺbila koronavírusová pandémia. Teherán na odstúpenie USA reagoval postupným porušovaním svojich záväzkov vyplývajúcich z jadrovej dohody.

Námestník výkonného generálneho tajomníka EÚ pre vonkajšie vzťahy (EEAS) Enrique Mora s ochranným rúškom prichádza do hotela Grand Hotel Wien, kde za zatvorenými dverami pokračujú nukleárne rozhovory s Iránom vo Viedni 15. apríla 2021.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Nový americký prezident Joe Biden prisľúbil, že USA sa k dohode vrátia pod podmienkou, že Irán najskôr začne znovu rešpektovať záväzky, od ktorých upustil po Trumpovom rozhodnutí. Teherán však tvrdí, že prvý krok musia naopak urobiť USA, a to v podobe zrušenia všetkých sankcií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet