Na hlavný obsah

Vláda ešte neschválila pravidlá platné od pondelka, stále chýba uznesenie vlády

Zákaz vychádzania ostáva naďalej v platnosti.

Vláda ešte neschválila pravidlá platné od pondelka, stále chýba uznesenie vlády
Predseda vlády SR Eduard Heger počas rokovania 2. schôdze vlády SR. Foto: SITA

Vláda na stredajšom (14. 4.) rokovaní neschválila uznesenie, ktoré by hovorilo o uvoľňovaní opatrení, ktoré má nastať v pondelok (19. 4.). Premiér Eduard Heger (OĽANO) ale verejnosť ubezpečil, že nič nebude schválené na poslednú chvíľu a všetko bude platiť tak, ako to určuje covidový automat.

„Slovensko sa vďaka zodpovednosti občanov preplo do bordovej fázy s platnosťou od 19. apríla a na základe tohto prepnutia sa automaticky uvoľňujú opatrenia. Na tom sa nič meniť nebude,“ povedal s tým, že uvoľnenie vyplývajúce z covidového automatu sa pretaví do uznesenia a následne do vyhlášky. V platnosti ostáva napríklad aj aktuálny zákaz vychádzania.

Uznesenie je podľa neho v štádiu prípravy a nemalo by sa líšiť od toho, čo bolo oprezentované v utorok (13. 4.). Ak by sa pandemická situácia v najbližších dňoch v dôsledku Veľkej noci veľmi zhoršila, „v uznesení by sme to museli zohľadniť“. Doplnil, že momentálne prebiehajú aj diskusie o navrhovaných zmenách covidového automatu.

Premiér v utorok spolu s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO) a ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽANO) informovali o tom, že Slovensko sa od budúceho pondelka prepne do bordovej fázy covidového automatu. Dôjde k uvoľňovaniu, na základe ktorého sa pri dodržaní určitých podmienok budú môcť otvoriť obchody, služby, kostoly, múzeá či zoologické záhrady.

Programové vyhlásenie vlády sa blíži

Vláda Eduarda Hegera ešte stále nemá schválené programové vyhlásenie. „Do dnešného dňa do polnoci majú rezorty poslať dve veci, a to aktualizáciu na základe toho, čo už bolo vykonané a návrhy toho, čo chcú v novom vyhlásení vyšpecifikovať,“ uviedol. Na základe týchto materiálov zasadne koaličná rada, ktorá ich prehodnotí a následne by o programovom vyhlásení vlády (PVV) mala rokovať vláda. Heger predpokladá, že sa tak stane počas budúceho týždňa.

Ministerstvo hospodárstva by do PVV chcelo dostať aj takzvanú daňovú brzdu, ktorá by zastavila akékoľvek zvyšovanie daní. „Áno, máme ambíciu rokovať aj o daňovej brzde a možno sa dokážeme s našimi koaličnými partnermi na niektorých veciach dohodnúť. Hlavný problém je, že my to chceme a ostatní to nechcú,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Dodal ale, že na tejto podmienke nebudú za každú cenu trvať a je možné, že sa daňová brzda vo vyhlásení vôbec neobjaví.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko