Na hlavný obsah

Vlk dravý bude chráneným živočíchom, Budaj podpísal vyhlášku

Urobil tak symbolicky na Deň Zeme.

Vlk dravý bude chráneným živočíchom, Budaj podpísal vyhlášku
Na snímke vlk dravý. Foto: TASR/AP

Vlk dravý sa stal chráneným živočíchom. Bude zakázané úmyselne ho odchytávať, zraňovať alebo zabíjať, držať, chovať, prepravovať, predávať či vymieňať. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) vo štvrtok (22. 4.), symbolicky na Deň Zeme, podpísal vyhlášku k zákonu o ochrane prírody, ktorá tam vlka zaraďuje.

„Dôsledkom súčasného stavu, ktorý umožňoval lov, bolo narušovanie štruktúry a správania svoriek. Svorky, ktorým poľovníci odstrelili vodcov, začali uprednostňovať lov oviec a podobných hospodárskych zvierat, ako ľahšie dostupnej potravy,“ zdôraznil minister ŽP.

Na snímke zľava predseda vlády SR Eduard Heger, minister životného prostredia SR Ján Budaj (obaja OĽANO).Foto: TASR
Foto: TASR

Lov vlka sa definitívne končí 1. júna. Jeho spoločenská hodnota bude 3 000 eur. Na jednotlivé odstrely bude udeľovať výnimku ministerstvo životného prostredia. Vyhláška určuje aj podmienky pre chovateľov kôz či oviec, ako by mali chrániť zvieratá pred útokom vlka. „Musíme sa snažiť žiť v krajine, v ktorej budú mať ony aj my svoj životný priestor,“ uviedol Budaj.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) k Dňu Zeme doplnil, že planéta sa zaobíde bez ľudí, ale ľudia bez nej nie. „Rozumieme čoraz viac všetkým tým hrozbám, ktoré prináša klimatická kríza, a pracujeme na tom, že sme prírode vrátili mnohé z toho, čo sme jej vzali. Ona nám to vráti desaťnásobne.“

Predseda vlády pripomenul, že 37 % z celkových finančných zdrojov plánu obnovy smeruje k zlepšeniu životného prostredia. Budaj ocenil podporu vlády, ale podľa neho musí byť ochrana životného prostredia nielen jej prioritou, ale „aj každého z nás osobne“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko