Na hlavný obsah

Vo februári rástli tržby len v priemysle, najvýraznejšie poklesli v stavebníctve

Priemyslu pomohli tržby vo výrobe počítačov.

Vo februári rástli tržby len v priemysle, najvýraznejšie poklesli v stavebníctve
Na ilustračnej snímke výrobné priestory spoločnosti Chirana T. Injecta v Starej Turej 18. februára 2021. Foto: TASR

Tržby v priemysle vo februári narástli o 1,2 %, v ostatných odvetviach pokračoval pokles, a to od 26 % do 0,3 %. Informoval o tom v pondelok (12. 4.) Štatistický úrad Slovenskej republiky (ŠÚ SR), ktorý dodal, že prepad tržieb v trhových službách sa zmiernil len nepatrne, stále dosahoval dvojcifernú hodnotu.

Medziročný rast priemyslu vo februári prišiel po januárovom poklese. Je za ním najmä zvýšenie tržieb v oblasti výroby počítačových výrobkov (viac ako 20 %). Nárast zaznamenala aj výroba dopravných prostriedkov (o 2,1 %) a výroba kovov (o 5,2 %).

Naopak, viac ako štvrtinový medziročný prepad zaznamenali tržby v stavebníctve, ktoré zároveň výrazne poklesli aj v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom (o 5,8 %). Dostali sa na úroveň, aká bola naposledy evidovaná v októbri 2016.

Pokračuje pokles v službách, najviac v činnosti cestovných kancelárií

Hoci sa pokles v službách mierne spomalil, naďalej dosahoval dvojcifernú hodnotu (o 13,7 %). Najväčšie prepady pretrvávajú v činnosti cestovných agentúr a kancelárií, februárové tržby klesli medziročne o 71,1 %, výrazne klesli aj tržby herní a stávkových kancelárií. Pokles tržieb pokračaoval aj v doprave a skladovaní, medziročne sa znížili o 2,7 %.

Vo februári oproti januáru 2021 rástli tržby len v informáciách a komunikácii, aj to len mierne o 0,5 %.

Od začiatku roka tržby za vlastné výkony a tovar v priemysle medziročne klesli o 2,5 %, najvýznamnejší bol pokles v dodávke elektriny a plynu o 9,9 % a vo výrobe dopravných prostriedkov o 3,2 %. Za prvé dva mesiace sa tržby stavebných subjektov v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka znížili o 23,2 %

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika