Na hlavný obsah

Voda z Fukušimy v oceáne? Soul zvažuje pohnať Japonsko pred medzinárodný súd

USA japonský plán podporujú.

Voda z Fukušimy v oceáne? Soul zvažuje pohnať Japonsko pred medzinárodný súd
Na archívnej leteckej snímke sú tri reaktory jadrovej elektrárne Fukušima. Foto: TASR/AP

Južná Kórea zvažuje, že sa obráti na medzinárodný súd pre rozhodnutie Japonska, ktoré chce do dvoch rokov začať vypúšťať do mora viac ako milión ton kontaminovanej vody z jadrovej elektrárne Fukušima. Tú zničilo pred desiatimi rokmi silné zemetrasenie a následná vlna cunami. Informovala o tom v stredu (14. 4.) agentúra Reuters s odvolaním sa na juhokórejský prezidentský úrad.

Juhokórejský prezident Mun Če-in nariadil svojim úradníkom, aby preverili možnosť postúpiť prípad Medzinárodnému súdu pre námorné právo v Hamburgu. Cieľom Soulu je japonský plán zastaviť, uviedol hovorca juhokórejského prezidenta Kang Min-sok.

Tokio oznámilo svoj zámer v utorok (13. 4.), juhokórejský prezident pri schôdzke s japonským veľvyslancom v Soule Kóičim Aibošim vyjadril z toho veľké obavy. Japonský plán už skôr vyvolal rozhorčené reakcie ekologických organizácií, miestnych rybárov a tiež Južnej Kórey a Číny, ktoré s Japonskom (námorne) susedia.

Japonsko tvrdí, že vypúšťanie vody z Fukušimy nebude mať príliš negatívne dopady na životné prostredie. Oznámenie Tokia podporil aj Washington. Voda, ktorú použili na ochladzovanie reaktorov poškodených prírodnou katastrofou, je teraz v nádržiach v areáli elektrárne, ich kapacitu však naplnia na jeseň 2022. Japonci ju čistia pomocou filtračného systému, ktorý odstraňuje väčšinu nebezpečného materiálu okrem trícia – izotopu vodíka, ktorý sa ťažko separuje a je považovaný za relatívne neškodný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet