Na hlavný obsah

Voľby by v apríli vyhral Hlas-SD, do parlamentu by sa dostalo šesť strán

Progresívne Slovensko má 8,3 %.

Ak by sa voľby do Národnej rady (NR) SR konali v apríli 2021, vyhrala by ich mimoparlamentná strana Hlas-SD so ziskom 23,9 %. Na druhom mieste je koaličná strana SaS, ktorú by volilo 13,8 % opýtaných. Tretie je hnutie OĽANO so ziskom 10 %. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO, ktorý sa konal od 12. do 17. apríla na vzorke 1 000 respondentov.

Do parlamentu by sa dostalo šesť strán. Štvrtý je Smer-SD, ktorý by volilo 9,2 % respondentov. Piata je mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko so ziskom 8,3 %. Do poslaneckých lavíc by zasadla aj Sme rodina. Hnutie Borisa Kollára by volilo 7,4 % opýtaných.

Súčasné koaličné strany by v parlamente väčšinu nemali. SaS by obsadila 29 kresiel, OĽANO 21 a Sme rodina 15. Hlas-SD by v parlamente reprezentovalo 49 zákonodarcov, Smer-SD 19. Progresívne Slovensko by v parlamente získalo 17 poslaneckých kresiel.

Voľby by nepriniesli úspech pre KDH či stranu Za ľudí. Kresťanských demokratov by volilo 4,5 % opýtaných. Koaličnú stranu Za ľudí by volilo 4,3 % opýtaných. Spojenie maďarských strán pod subjektom Aliancia by v apríli prinieslo výsledok v podobe 4,2 %. Mimo parlamentných lavíc je aj opozičná ĽSNS, ktorú by volilo 2,9 % respondentov. Kotlebovcov predbehlo aj hnutie Republika, ktoré by volilo 3,1 % opýtaných.

Slovenskú národnú stranu by volilo 3,3 % opýtaných, Dobrú voľbu 3,1 %. Menej ako jedno percento by získali strana Spolu (0,9 %), Maďarské fórum (0,5 %) a tiež strany KSS, Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku a Socialisti.sk, ktoré by získali zhodne po 0,2 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko