Na hlavný obsah

Vrtuľník Ingenuity na Marse úspešne vzlietol, hlási NASA

Po chvíli bezpečne pristál.

Vrtuľník Ingenuity na Marse úspešne vzlietol, hlási NASA
Vrtuľník Ingenuity (Vynaliezavosť) amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) absolvuje svoj prvý skúšobný let na Marse v pondelok 19. apríla. Foto: TASR/AP

Národnému úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa podarilo na Marse s vrtuľníkom Ingenuity nakrátko vzlietnuť a následne aj úspešne pristáť. V pondelok (19. 4.) mohli významný míľnik americkej vesmírnej agentúry sledovať záujemcovia v priamom prenose na sociálnej sieti.

Ide o historicky prvý kontrolovaný let motorizovaného stroja na povrchu cudzieho vesmírneho telesa. V pláne je teraz ešte niekoľko ďalších, náročnejších testov.

Vrtuľník mal pôvodne vzlietnuť už koncom minulého týždňa, vedci však narazili na softvérový problém, ktorý oneskoril štartovaciu sekvenciu. Ten sa im však podarilo prekonať.

Ingenuity vzlietol už v pondelok ráno, letová sekvencia pritom bola úplne automatická a vedci nemali so strojom priame spojenie. Vrtuľník po absolvovaní letu zaslal dáta zo svojich meracích prístrojov a jednu čiernobielu zo vzduchu urobenú fotografiu roveru Perseverance, ktorý potom súbory odoslal späť na Zem.

Lietanie vo veľmi riedkej atmosfére Marsu je omnoho náročnejšie ako na Zemi, vrtule Ingenuity museli vyvinúť asi 2 400 otáčok za minútu, čo je mnohonásobne viac než vyvíjajú pozemské vrtuľníky. Ingenuity sa teraz bude dobíjať a v utorok (20. 4.) má poslať prostredníctvom Perseverance do NASA ďalšie dáta, medzi nimi napríklad fotografie horizontu Marsu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet