Na hlavný obsah

Vrtuľník Ingenuity zvládol na Marse 50 metrov dlhý let

NASA počíta ešte s dvoma letmi.

Vrtuľník Ingenuity zvládol na Marse 50 metrov dlhý let
Na snímke vrtuľník NASA s názvom Ingenuity. Foto: TASR/AP/NASA

Malý vrtuľník Ingenuity (Vynaliezavosť) americkej vesmírnej agentúry NASA cez víkend úspešne zvládol aj tretí, náročnejší let v atmosfére Marsu. Vzniesol sa síce len do rovnakej päťmetrovej výšky ako pri druhom lete vo štvrtok (22. 4.), ale letel väčšou rýchlosťou, ďalej a dlhšie. Počíta sa ešte s dvoma ďalšími letmi, informovalo na svojom webe Laboratórium tryskového pohonu (JPL), ktoré má v NASA na starosti okrem iného program robotického vozidla Perseverance (Vytrvalosť) vrátane testovania Ingenuity.

Vrtuľník o veľkosti malého dronu pristál na Marse 18. februára uschovaný v útrobách vozidla Perseverance. V nedeľu (25. 4.) pri letovom teste prešiel vzdialenosť asi 50 metrov, vrátil sa a pristál na pôvodnom mieste. Let trval 80 sekúnd a stroj vyvinul rýchlosť 7,2 kilometra za hodinu. Tak rýchlo Ingenuity neletel ani pri testoch na Zemi, oznámila JPL. Rover Perserverance let zachytil kamerou.

Automatický výskumný rover Perseverance sa bude musieť čoskoro sústrediť na svoju vlastnú vedeckú misiu. Tá má dve hlavné úlohy – pátrať po známkach možného niekdajšieho života na Marse v oblasti kráteru Jazero, kde kedysi dávno bolo jazero, a zbierať vzorky a následne ich dopraviť na Zem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet