Na hlavný obsah

Vrtuľník s Kellnerom pred nehodou manévroval tesne nad hrebeňom

Udržiaval nízku výšku i rýchlosť.

Vrtuľník s Kellnerom pred nehodou manévroval tesne nad hrebeňom
Na snímke miesto havárie vrtuľníka neďaleko ľadovca Knik na Aljaške. Foto: TASR/AP

Vrtuľník, pri ktorého nehode na Aljaške zomrel koncom marca väčšinový vlastník investičnej skupiny PPF Petr Kellner a ďalší štyria ľudia, pred pádom niekoľko minút pomaly manévroval tesne nad vrcholom horského hrebeňa. Vyplýva to zo zverejnenej predbežnej správy amerického Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB).

„Údaje z GPS ukazujú, že vrtuľník sa opätovne vzniesol o 18.27 h, smeroval na severozápad a vystúpil do výšky približne 5 900 stôp nad morom (1 800 metrov). Dáta ukázali, že posledný pohyb vrtuľníka sa začal okolo 18.33 h nad vrcholom hrebeňa vo výške 6 266 stôp a pri rýchlosti jeden uzol (1, 85 km/h). Vrtuľník udržiaval nízku výšku i rýchlosť pri manévrovaní nad hrebeňom niekoľko minút. Záznam dát sa skončil o 18.36 h blízko miesta, kde našli hlavnú časť trosiek,“ uvádza správa NTSB o nehode zo soboty 27. marca.

Skupina sa venovala heliskiingu, čo je extrémny šport, pri ktorom vysadia jazdcov na lyžiach alebo snowboarde z vrtuľníka do voľného terénu. Vrtuľník s lyžiarmi sa v oblasti pohyboval celé popoludnie, opakovane ich vysádzal na rôznych miestach pohoria.

Podľa správy našla iná helikoptéra trosky vrtuľníka okolo 21.30 h miestneho času (nedeľa 7.30 h SELČ), približne 500 stôp (152 metrov) pod vrcholom hrebeňa. Zrútil sa asi 34 kilometrov juhovýchodne od mestečka Palmer na svahu v blízkosti ľadovca Knik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet