Na hlavný obsah

Výroba vakcíny Sputnik V by sa čoskoro mohla rozbehnúť aj v Bavorsku

Najprv ju musia schváliť regulačné úrady.

Výroba vakcíny Sputnik V by sa čoskoro mohla rozbehnúť aj v Bavorsku
Zdravotníčka pripravuje injekčné striekačky s ruskou vakcínou Sputnik V. Foto: TASR/AP

Bavorsko sa s Ruskom predbežne dohodlo na výrobe vakcíny proti ochoreniu COVID-19 Sputnik V v bavorskom Illertissene. Oznámil to v stredu (7. 4.) bavorský premiér Markus Söder. Za podmienku použitia tohto preparátu v Bavorsku označil jeho schválenie Európskou agentúrou pre lieky (EMA) alebo príslušnými nemeckými úradmi. V takom prípade by mohlo Bavorsko ešte v júli získať zhruba 2, 5 miliónov dávok Sputniku.

„Máme s príslušnou inštitúciou ruskej vlády dohodu, že by sa táto vakcína mala vyrábať v Illertissene. Stanovili sme tiež, že by sme ju mohli dovážať,“ povedal Söder. „Podmienkou, samozrejme, je, že bude schválená EMA alebo podobným úradom,“ dodal a ocenil vysokú účinnosť Sputniku proti ťažkému priebehu ochorenia.

Bavorský minister zdravotníctva Klaus Holetschek chce podľa Södera ešte v stredu uzavrieť so zariadením v Illertissene predbežnú dohodu o dodávkach Sputniku. „Je to asi 2, 5 milióna dávok,“ uviedol premiér.

Holetschek k dohode povedal, že ho teší. Dodal ale, že s dávkami Sputniku je možné počítať až v priebehu roka, ak túto vakcínu EÚ, alebo samotné Nemecko, schváli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet