Na hlavný obsah

Vyrobili sme prvú šaržu Sputnika V, hlási Argentína. Vakcínu ešte skontrolujú Rusi

Krajina by s veľkovýrobou mala začať v júni.

Vyrobili sme prvú šaržu Sputnika V, hlási Argentína. Vakcínu ešte skontrolujú Rusi
Ruská vakcína proti koronavírusu Sputnik V. Foto: SITA/AP

V Argentíne vyrobili prvú šaržu ruskej vakcíny Sputnik V. Informovala o tom agentúra Europa Press s odvolaním sa na Ruský fond priamych investícií (RDIF), ktorý má na starosť marketing tejto vakcíny v zahraničí. Argentína je tak podľa neho prvou krajinou Latinskej Ameriky, ktorá ruskú vakcínu vyrobila.

RDIF na twitteri uviedol, že prvú sériu vakcíny, ktorú vyrobila argentínska farmaceutická firma Laboratorios Richmond, zašlú do ruského ústavu Nikolaja Gamaleja, ktorý ju vyvinul. Tam prejde kontrolou kvality.

S veľkovýrobou ruskej vakcíny Sputnik V by mali v Argentíne začať v júni, uviedla agentúra Europa Press. Vakcínu budú vyvážať aj do ďalších krajín Latinskej Ameriky. Niektoré už touto látkou niekoľko mesiacov očkujú, dostal ju napríklad argentínsky prezident Alberto Fernández, ktorý sa ale pred tromi týždňami koronavírusom nakazil. Mal však len mierny priebeh choroby COVID-19.

Argentína bola prvou latinskoamerickou krajinou, ktorá vakcínu Sputnik V povolila na očkovanie. Aplikovať ju začala už koncom decembra.

Na výrobe ruskej vakcíny sa podľa skorších správ dohodli napríklad aj Taliansko či nemecká spolková krajina Bavorsko, obe ale podmienili použitie tejto látky na očkovanie jej schválením Európskou agentúrou pre lieky (EMA). V Taliansku by mala ruskú vakcínu vyrábať farmaceutická spoločnosť Adienne Pharma&Biotech, ktorej centrála sídli vo Švajčiarsku. Bavorsko oznámilo predbežnú dohodu s Ruskom pred dvomi týždňami. Minulý mesiac Srbsko oznámilo, že začne vyrábať ruskú vakcínu v máji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet